Gasunie boert goed in eerste helft 2023

Het hoofdkantoor van Gasunie in Stad
Het hoofdkantoor van Gasunie in Stad © Jos Schuurman/FPS
Gasunie heeft een goed half jaar achter de rug. Het gastransportbedrijf noteert over de eerste helft van 2023 een omzet van ruim 1,1 miljard euro. Dat is 23 procent meer dan in dezelfde periode van vorige jaar. De nettowinst bedraagt 266 miljoen, een plus van 17 procent.
Een groot deel van deze stijging is het gevolg van de nieuwe lng-terminal in de Eemshaven. De EemsEnergyTerminal werd vorig jaar september in gebruik genomen. Na de Russische inval in Oekraïne is de aanvoer van Russisch gas gestopt. Mede door de aanvoer van vloeibaar gas in de Eemshaven blijven de voorraden op peil.

Minder vraag

Gasunie transporteerde in de genoemde periode in totaal 516 terawattuur, een afname van tien procent. Door de hoge gasprijzen en de milde winter was er minder vraag naar gas bij huishoudens en bedrijven. Daardoor bleven bovendien de gasbergingen relatief goed gevuld, waardoor er minder aan deze opslagfaciliteiten werd geleverd.

Voornamelijk export naar Duitsland

Nederland leverde het afgelopen halfjaar 94 procent meer hoogcalorisch gas aan het buitenland dan in de eerste helft van 2022. Dit komt geheel op het conto van Duitsland, dat het gas nodig heeft ter vervanging van de weggevallen import uit Rusland. De uitvoer van hoogcalorisch gas naar België en het Verenigd Koninkrijk daalde juist sterk.
Het tweede deel van de lng-terminal in de Eemshaven
Het tweede deel van de lng-terminal in de Eemshaven © Gasunie

Groningenveld

Het aandeel van - laagcalorisch - gas uit het Groningenveld bedroeg nog vier procent. Een jaar eerder was dit nog twaalf procent. De bedoeling van het kabinet is dat dit veld nog dit jaar helemaal uit productie wordt genomen. De nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek moet daarbij helpen. Door stikstof toe te voegen aan hoogcalorisch gas uit het buitenland wordt dit gas geschikt gemaakt voor Nederlandse bedrijven en huishoudens.
De bouw liep door onder meer een conflict tussen aannemers vertraging op. Gasunie gaat er nu vanuit dat de fabriek in oktober in gebruik kan worden genomen.

Waterstof

De komende jaren moet de energietransitie gestalte krijgen. Gasunie zet haar kaarten op de grootschalige toepassing van (groene) waterstof. Het doel is om een nationaal waterstofnetwerk aan te leggen, te beginnen in de haven van Rotterdam.