'Strokartonfabriek De Halm Hoogkerk blijft behouden'

De voormalige strokartonfabriek De Halm
De voormalige strokartonfabriek De Halm © Hardscarf, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Voormalig strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk wordt waarschijnlijk toch niet gesloopt. De gemeente wil dat er geen sloopvergunning wordt afgegeven voor het pand dat in slechte staat is.
Eigenaar Solidus Solutions wil het 110-jarige pand slopen omdat betreden inmiddels gevaarlijk is. Zo'n anderhalf jaar geleden zei de gemeente nog dat die sloop onder voorwaarden toegestaan zou worden. Nu is de gemeente dus van mening veranderd, nadat er door verschillende raadsfracties en organisaties aandacht voor is gevraagd.

Nieuw plan voor karakteristieke panden

Het is volgens de gemeente een karakteristiek pand. Formeel heeft het gebouw geen monumentale status, maar de gemeente is wel met nieuwe regelgeving bezig om het te beschermen. 'We zijn bezig met een nieuw bestemmingsplan karakteristieke panden, en daar staat deze ook op', vertelt wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA).
De wethouder is zich ervan bewust dat het gebouw niet zomaar opgeknapt is. 'Je kunt er inderdaad niet zomaar gaan wonen, maar tegelijkertijd zijn er heel veel voorbeelden van karakteristieke gebouwen die lastig verder te ontwikkelen zijn. Daar heeft de overheid ook bij gezegd: 'We nemen het in bescherming en misschien ontstaat er in de toekomst een mogelijkheid om hier een nieuwe invulling aan te geven', zegt Van Niejenhuis.
Het lijkt me sterk dat er nog een sloopkogel bij de fabriek in de buurt komt
Peter Michiel Schaap, architectuurcentrum GRAS

Provincie volgt waarschijnlijk de gemeente

Het advies van de gemeente is naar de provincie Groningen gestuurd, die er uiteindelijk een klap op moet gaan geven. 'Zij gaan erover, maar gedeputeerde Susan Top heeft al aangegeven dat als de gemeente een advies als deze zou uitbrengen, ze het willen volgen', vertelt de wethouder.
Ook Peter Michiel Schaap, directeur van GRAS, het architectuurcentrum van Groningen, weet dat de bal bij de gemeente Groningen ligt. Hij noemt het besluit 'fantastisch'.
Hij heeft er alle vertrouwen in dat de provincie het advies van de gemeente opvolgt: 'Het lijkt mij bijzonder stug, dat na alle steun en wat de gedeputeerde heeft gezegd, er nog een sloopkogel bij de fabriek in de buurt komt'.
Schaap deed twee weken geleden zijn verhaal in Noord Vandaag:
Moet De Halm gesloopt worden?