Nieuwe stakingen Smurfit Kappa lijken van de baan na akkoord

Een eerdere staking bij Smurfit Kappa
Een eerdere staking bij Smurfit Kappa © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Nieuwe stakingen bij kartonfabriek Smurfit Kappa in Nieuwe Pekela lijken van de baan. Vakbonden CNV en FNV laten weten dat er een akkoord op tafel ligt 'waarin de belangrijkste eisen van de stakers zijn ingewilligd', aldus Hank Oomkes van CNV. Het akkoord moet nog wel goedgekeurd worden door de achterban.
In totaal werd in negen fabrieken gestaakt.

Feestdagen

Een van de belangrijkste reden voor de staking was de urenverdeling. Die was zo ingedeeld dat werknemers zo'n drie à vier dagen onbetaald zouden werken. 'Die regeling hield geen rekening met feestdagen die op een doordeweekse dag kunnen vallen, dat was in het nadeel van de werknemers. De nu afgesproken regeling houdt daar wel rekening mee en is daarom eerlijker', aldus Oomkes.

Lonen omhoog

Daarnaast compenseert Smurfit Kappa de misgelopen uren met terugwerkende kracht vanaf 1 april, de ingangsdatum van de nieuwe cao. Ook gaan de lonen van de werknemers omhoog.
'Je ziet eens te meer dat het loont om als medewerkers samen op te trekken en een vuist te maken. Staken is nooit ons doel, maar soms kun je gewoon niet anders', aldus Oomkes.