Groene Bert Swartbrug wordt schoongemaakt, maar niet door eigenaar ProRail

De groene aanslag op de noordoostzijde van de brug
De groene aanslag op de noordoostzijde van de brug © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen laten de groene aanslag die zich op één kant van de Bert Swartbrug in Zuidhorn heeft gevormd, schoonmaken. Dat betekent dat de beide overheden ook de schoonmaakkosten van zo'n twaalfduizend euro gaan betalen.
De spoorbrug is in eigendom van spoorwegbeheerder ProRail.
Al enige tijd is er ergernis over de groen uitslaande brug die naar oud-burgemeester Bert Swart is vernoemd. De ChristenUnie in zowel de gemeenteraad als Provinciale Staten had al eerder aandacht gevraagd voor de brug.
Zowel de gemeente als de provincie vond dat de schoonmaak van de brug niet haar taak was. De brug is immers van ProRail, maar ook die liet weten zich niet druk te maken over de groene aanslag.
De groene kant van de witte Bert Swartbrug over het Van Starkenborghkanaal
De groene kant van de witte Bert Swartbrug over het Van Starkenborghkanaal © Robert Pastoor/RTV Noord

'Schoonmaken schept verwachtingen'

'ProRail vindt dat zij dit niet hoeven te doen', liet gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) weten. 'Dan zouden mensen verwachten dat ProRail alle spoorbruggen schoonmaakt en onderhoudt. Als provincie staan we op hetzelfde standpunt. We kunnen het nu wel schoon gaan maken, maar wat gaat dat zeggen over alle andere bruggen in de provincie? De gemeente Westerkwartier zegt: spoorbruggen? Die zijn niet van ons. Nu hebben we het pragmatisch opgelost.'
Dat betekent dat de provincie en de gemeente nu samen de brug gaan schoonmaken en de kosten delen. Ze gaan nog wel het gesprek aan met ProRail. De spoorwegbeheerder voert normaal gesproken alleen onderhoud uit dat te maken heeft met de levensduur van een brug.
Een eerder gemaakte radioreportage over de groene aanslag op de Bert Swartbrug

Bert Swart

De voormalig burgemeester Swart (CDA) overleed in 2017. Hij was tot zijn dood burgemeester. Enkele maanden voor zijn overlijden kreeg hij te horen dat er een agressieve hersentumor bij hem was ontdekt. Als eerbetoon werd de nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn en Noordhorn naar hem vernoemd.