Brand zet toekomst van muziekvereniging in Stadskanaal op het spel

Van het buurtcentrum is binnen weinig meer over na de brand
Van het buurtcentrum is binnen weinig meer over na de brand © Mario Miskovic/RTV Noord
‘Het leek op het begin wel mee te vallen, maar des te langer je keek, des te erger de schade werd.’ Muziekvereniging Crescendo in Stadskanaal zit in zak en as. Door de brand van afgelopen weekend staat het voortbestaan van de vereniging op het spel.
‘De instrumenten lijken weliswaar nog intact, maar overal zit een dikke laag roet op. Waarschijnlijk kan dat niet hersteld worden.’ Dat zegt voorzitter Stieneke Gersonius.

‘Alles kwijt’

Afgelopen zaterdagnacht brak brand uit in het naastgelegen buurtcentrum Maarswold. Daarbij kwamen de vlammen uit het dak. Midden in de nacht snelden Gersonius en haar man naar de locatie. Zij zagen dat het pand van de muziekvereniging ook vol rook stond.
‘Wij zijn alles kwijt. Dat was onze eerste gedachte. Hier staan alle instrumenten waar de muziekvereniging al bijna zestig jaar op draait. Overal ligt een laag roet op.’
Stieneke Gersonius
Stieneke Gersonius © Marco Grimmon/RTV Noord
In de kantine is al helemaal goed te zien welke schade de brand heeft veroorzaakt. Op tafel lagen, tijdens de brand, meerdere tijdschriften. De tafel daaronder is spierwit, de rest van de tafel heeft een bruinzwarte kleur.

Toekomst onduidelijk

Het is onduidelijk hoe de toekomst er uitziet. De vereniging is verzekerd, maar dat betekent niet dat alles goed komt. Gersonius: ‘Wij gebruiken ook instrumenten die tientallen jaren oud zijn. Sommigen zijn zelfs ouder dan vijftig jaar! Die zijn financieel niks meer waard, maar hebben voor ons enorm veel waarde. Ook emotioneel. Maar daar zal de verzekering waarschijnlijk weinig tot niks voor uitkeren.’
Op de instrumenten ligt een laag roet:
Muziekvereniging verslagen na brand: 'We zijn alles kwijt'
Daarbij is de vereniging zoekende naar een ander onderkomen. Dat klinkt alleen eenvoudiger dan het is. ‘Er zijn meer eisen dan alleen maar een paar muren en een dak. Het moet akoestisch ook goed zijn. Daarvoor moeten wij eerst oefenen, maar het probleem is dat de instrumenten dus niet te bespelen zijn. Wij moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen.’
De toekomst is dus onzeker, maar aan de inzet van de vereniging zal het niet liggen. ‘Iedereen zet zijn of haar schouders eronder en helpt goed mee. Ons doel is in elk geval om het zestigjarige jubileum te halen. En het liefst ook nog wel de zeventigste’, zegt de voorzitter vastberaden.