Reddingshonden trainen in Damster puin het zoeken naar overlevenden

Reddingshonden trainen in Appingedam
Reddingshonden trainen in Appingedam © RTV Noord
Ze worden overal ter wereld ingezet, de reddingshonden van Reddingshonden Groningen. Maar voor het zover is moet er natuurlijk wel eerst worden geoefend en getraind. Dat gebeurde zondag in het 'puin' in Appingedam. Expeditie Grunnen mocht erbij zijn - én meedoen!
Enkele van de reddingshonden waren afgelopen februari ook al in Turkije, waar ze zochten naar overlevenden van de verschrikkelijke aardbeving.

Heel indrukwekkend

Hoe dat was? 'Heel indrukwekkend', vertelt Janine Schokmeijer. 'We kwamen daar een week na aardbeving aan, eigenlijk in de veronderstelling dat er niemand meer in leven zou zijn. Maar al meteen op de eerste dag gaf één van de honden aan dat er iemand onder het puin lag. Later hoorden we dat er een meisje van 13 was gevonden.'
Het voltallige team van Reddingshonden
Het voltallige team van Reddingshonden © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Trainen is belangrijk

Trainen is belangrijk voor de honden, weet Schokmeijer. 'We moeten onze jonge honden opleiden, zodat ze straks ook naar gebieden als in Turkije kunnen om mensen te zoeken.'
Doordat in de oude middelbare school in Appingedam waar zondag gezocht wordt veel ramen missen, staan er vreemde luchtstromen. 'Dat maakt het moeilijk voor de honden, die alles op hun neus doen', legt Schokmeijer uit.
De labrador heeft Joyce geroken
De labrador heeft Joyce geroken © RTV Noord
De honden worden in het 'puin van Appingedam' één voor één losgelaten, op zoek naar een overlevende. Eén keer mag Expeditie-presentator Joyce Kranenborg het slachtoffer spelen. Daarvoor moet ze door een luik, de kelder in.

Opluchting

Laborador Joshie vindt haar feilloos. Hoe dat voelde, gevonden worden door een reddingshond, wil Schokmeijer weten. 'Als een opluchting!', antwoordt Joyce.
Dit en meer in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zondag:
Expeditie Grunnen wordt gered door een reddingshond