Zaak Thijs Römer start vandaag: welk bewijs heeft justitie tegen hem?

Acteur Thijs Römer
Acteur Thijs Römer © ANP
Acteur Thijs Römer staat vandaag voor de rechtbank in Assen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Drie vrouwen, van wie één uit Groningen komt, hebben zich gemeld. Römer zou hen gevraagd hebben om naaktfoto's en -video's te sturen en zelf zou hij hen dickpics hebben gestuurd.
De vrouwen waren destijds tussen de 14 en 16 jaar. De online zedenmisdrijven waar het Openbaar Ministerie Römer van beschuldigt, speelden zich af tussen november 2015 en november 2017.
Bewijsvoering in zedenzaken wordt vaak lastiger naarmate de tijd verstrijkt. In dit geval heeft er geen fysiek contact plaatsgevonden: alles zou gebeurd zijn via onlineberichten. Volgens advocaat Maartje Schaap, die twee van de drie slachtoffers bijstaat, zijn er voldoende berichten waaruit blijkt dat Römer grenzen heeft overschreden. ‘Niet alles is bewaard gebleven, maar veel wel’, zegt ze.
Waarom schrijven we Thijs Römer voluit?
Normaal waarborgen we de privacy van een verdachte en zouden we, in dit geval, Thijs R. schrijven. Omdat Römer een bekend acteur is, van onder andere de films en series Alles is Liefde, Moordvrouw en Grijpstra & De Gier, maken we hier een uitzondering.
De meisjes kwamen via een fandag en Twitter in contact met de acteur, die bekend is van onder andere de serie Moordvrouw. Hij zou ten minste een meisje een figurantenrol beloofd hebben in ruil voor naaktfoto’s.

Slachtoffers kregen vervelende berichten

Volgens hun advocaat Schaap staan de vermeende slachtoffers momenteel onder spanning. Hierin speelt mee dat Römer een bekende Nederlander is. ‘Mijn cliënten hebben daardoor vervelende berichten ontvangen op sociale media’, zegt ze daarover.
Ruim een jaar geleden heeft Römer de beschuldigingen ontkend. Hij zei: ‘Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens een brug te ver.’ Römer overwoog tegenaangifte vanwege laster en smaad, maar dat is er nooit van gekomen.

Celstraf tot vier jaar mogelijk

Als Römer schuldig bevonden wordt, kan hij tot vier jaar cel krijgen. In de praktijk zal de straf meevallen: de rechtbank kijkt altijd naar de persoonlijke omstandigheden en of iemand eerder veroordeeld is voor soortgelijke feiten. Dat is niet het geval. Daarnaast heeft de zaak flinke media-aandacht gehad, die hem schade heeft berokkend. De rechtbank neemt dergelijke media-aandacht vaak mee in het vonnis.
De rechtbank in Assen heeft de hele dag uitgetrokken voor de zaak. Doorgaans neemt de rechtbank twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. In complexe zaken kan dat langer duren.
De zaak is via een liveblog bij RTV Noord te volgen.