Thijs Römer gaf masturbatietips aan minderjarige meisjes in appgroep

De rechters in de zaak tegen Thijs Römer, voorafgaand aan de zitting
De rechters in de zaak tegen Thijs Römer, voorafgaand aan de zitting © ANP
Acteur Thijs Römer staat terecht in de rechtbank Assen voor het online seksueel bejegenen van drie minderjarige meisjes, van wie een uit Groningen komt. Römer heeft tegenover de rechtbank een deel van de feiten bekend, waaronder het geven van masturbatietips.
Met geknepen stem van de zenuwen neemt Römer aan het begin van de zitting het woord. ‘Ik las dit weekend een interview met een rechter. Die had het over het verschil tussen erkennen van verantwoordelijkheid en bekennen van het tenlastegelegde.’ Römer doet naar eigen zeggen het eerste: hij erkent dat hij een grens heeft overschreden, maar niet dat hij heeft gedaan wat hem verweten wordt.
Het Openbaar Ministerie vindt dat Römer drie minderjarige meisjes heeft aangezet tot het versturen van seksuele foto’s, filmpjes en spraakberichten. Ook zou hij de meisjes dickpics gestuurd hebben. Dit alles heeft plaatsgevonden tussen 2015 en 2017, toen de meisjes tussen 14 en 16 jaar oud waren.

Smoorverliefd op hun idool

‘Ik ben een grens overgegaan’, zegt hij zelf. De meisjes zaten in fangroepen van de acteur, die landelijke bekendheid kreeg vanwege zijn rol in tv-serie Moordvrouwen en zijn huwelijk met actrice Katja Schuurman. Op het moment van het contact lagen de twee in scheiding.
De meisjes, die smoorverliefd op hun idool waren, zaten met de acteur in een appgroep. Er waren verschillende appgroepen die hij onderhield met fans. In die groepen werd onder andere over seks gesproken en gaf hij masturbatietips aan de minderjarigen. ‘Ik heb niet in het oog gehad dat ik veel ouder was en dat ik bovendien een bekende acteur was, en zij fans waren.’

Aangifte in mei vorig jaar

In 2022 sprake een van de meiden zich uit via Twitter. Zij deed in mei van dat jaar aangifte. De uitzending van de YouTube-serie BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland was voor haar de aanleiding om aan de bel te trekken. De andere twee meiden meldden zich naar aanleiding van haar verhaal bij de politie.
Als Römer veroordeeld wordt, kan hij maximaal vier jaar celstraf krijgen. De zaak is nog bezig, volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog.