Hoe houd ik de vakantie leuk én betaalbaar?

Monica Helbig
Monica Helbig © RTV Noord
De zomervakantie is dé periode om leuke dingen te doen, maar ook hét moment om over je budget te schieten. Financieel Coach Monica Helbig geeft je wat handige tips om deze zomer financieel haalbaar én leuk te houden.
Om te beginnen: niet alle leuke uitjes hoeven geld te kosten.

Er zijn allerlei gratis uitjes

Er zijn tal van gratis activiteiten die je kunt ondernemen. Houd de lokale evenementenkalender in de gaten, want er zijn vaak gratis evenementen waar je naartoe kunt gaan. Woon je in de stad Groningen dan kun je bij uitjes in de stad de Stadjerspas gebruiken. Veel wijken hebben ook een heel zomerprogramma.
Maak gebruik van de prachtige natuurlijke gebieden in de omgeving en ga picknicken of maak een mooie wandeling. Doe met je kinderen een rondje langs verschillende speeltuinen in de buurt of maak een ontspannen fietstocht. Ga naar een gratis zwemplas in plaats van naar een duur zwembad.

Druk reiskosten met een app

Kies voor uitjes in de buurt om reiskosten te drukken. Is de bestemming iets verder weg, overweeg dan om te carpoolen en de kosten te delen. Er zijn handige apps zoals de ANWB Onderweg-app om te zien waar je het beste kunt parkeren: soms kun je betaald parkeren vermijden door te kiezen voor een gratis parkeerplek in de buurt.

Gebruik kortingsapps

Voordat je ergens naartoe gaat, check altijd of er kortingen beschikbaar zijn. Er zijn verschillende websites, zoals Social Deal, Tripper, Groupon en Actie van de Dag, waar je vaak kaartjes met korting kunt kopen. Soms kun je ook kortingsvouchers krijgen via bedrijven.
Vergeet niet om ook op Marktplaats te kijken voor eventuele aanbiedingen. Als er geen kortingskaarten zijn koop dan de kaarten vooraf online. Dat is vaak goedkoper en het bespaart je wachten in de rij.

Werk met een dagbudget

Bepaal hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de zomervakantie en bepaal wat je daarmee wilt en kunt doen. Hou je daar ook aan.
Je kunt werken met een dagbudget. Stel je voor je gaat 14 dagen weg en je hebt € 700,- dan is dat dus € 50,- per dag. Je kunt dan natuurlijk ook prima de ene dag € 90,- uitgeven en de andere € 10,-, maar gemiddeld moet je rond de € 50,- blijven om niet over je budget heen te gaan.

Bespaar op eten en drinken buitenshuis

Een groot deel van het dagbudget kan opgaan aan eten. Eten bestellen is prijzig. Maak daarom vooral eens een lijstje met een aantal gerechten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Zorg er ook voor dat je altijd wat maaltijden of pizza's in de vriezer hebt liggen voor die dagen waarop je echt geen zin hebt om te koken.
Eten en drinken buitenshuis is een grote kostenpost. Neem je eigen drinken, broodjes en snacks mee als je op pad gaat. Een flesje water en een kleine fles ranja zijn genoeg om de hele dag mee te gaan.
Als er een supermarkt in de buurt is, kun je daar ook je eten halen in plaats van bij een dure strandtent. En als het mooi weer is, is een gezellige barbecue met vrienden en familie een geweldige optie. Laat iedereen iets meenemen; vlees, drankjes, brood en sausjes, waardoor de kosten worden gedeeld.

En ja: denk aan de verzekering

Zorg ook voor een goede verzekering. Een reisverzekering is eigenlijk noodzakelijk, zeker wanneer je naar het buitenland gaat, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Medische kosten in het buitenland kunnen snel oplopen. Zeker in landen waar de zorg duurder is dan in Nederland.
De basisverzekering vergoedt wel de zorgkosten in het buitenland, maar alleen tot het tarief dat in Nederland gangbaar is. Meerkosten zijn zonder reisverzekering vaak voor eigen rekening. Ook pechhulp kan handig zijn wanneer je met de auto op pad gaat.
Monica Helbig is eigenaar van het bedrijf Cijfers & Centen. Ze geeft financiële coaching en training.