Dit zijn volgens fietsers de meest onveilige kruisingen in Stad en Ommeland

De kruising van de Aweg en de Westersingel en de kruising bij de Helperzoomtunnel zijn voor fietsers de onveiligste in Stad. In de Ommelanden ‘wint’ het Oldambtplein met afstand. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Begin mei startte RTV Noord een onderzoek naar onveilige kruispunten voor fietsers in onze provincie. Bijna drieduizend Groningers deden mee aan het onderzoek. In totaal werden elfhonderd Groningse kruisingen genoemd. De kruising bij Westerhaven kwam het vaakst voor.
'Het is best onduidelijk aangegeven allemaal op deze kruising'
'Fietsers krijgen te veel signalen'
Mensen noemen die kruising onveilig, omdat het ontwerp te weinig rekening houdt met fietsers. Daarnaast vindt een grote groep dat er op deze plek onvoldoende scheiding is tussen de rijbanen van auto’s en fietsers.
Volgens Gerd Weitkamp, universitair hoofddocent Culturele Geografie van de RUG, komt de onduidelijkheid vooral door een wirwar aan signalen die een fietser te verwerken krijgt. ‘Al die verschillende bestratingen, lijnen en markeringen maken het niet makkelijk om de verkeersregels te begrijpen.
Lees verder onder de afbeelding

Het is volgens Weitkamp een uitdaging om op basis van al die signalen in een korte tijd te zien aan wie een fietser voorrang moet verlenen. Op deze kruising is het bovendien erg druk. Dat maakt het voor fietsers niet beter, denkt hij. ‘Terwijl het verkeer gebaat is bij duidelijkheid.’
Wat maakt een kruising onveilig? En waarom richt de gemeente kruisingen op deze manier in? In dit achtergrondartikel lees je er alles over.
75 van de bijna 3.000 Groningers (zo'n 2 procent) die deelnamen aan de vragenlijst vinden de kruising Aweg/Westersingel onveilig. Dat klinkt niet als veel, maar dat is het volgens Weitkamp wel.

‘Feit is dat iedereen vrij is om elke kruising of plek op de weg in de provincie als onveilig aan te merken. Dat een behoorlijke groep één specifieke plek kiest, is wetenschappelijk gezien opvallend. Als je op een kaart volstrekt willekeurig punten aanwijst, dan vind je zo’n clustering van stemmen op één locatie niet.’
Op deze interactieve kaart zie je de meest genoemde onveilige punten voor fietsers in Stad. Klik op de verkeersborden of zoom in voor de exacte locatie.
Andere onveilige kruisingen
Ook andere kruisingen worden als onveilig aangemerkt. Een daarvan is de kruising ten westen van de Helperzoomtunnel in het zuiden van de stad. Daar komen de Helperzoom, de Helperweg en de Helperbrink samen. 69 mensen markeerden dit punt als onveilig. Het grootste deel van deze groep vindt de kruising onveilig, omdat het ontwerp onvoldoende rekening houdt met fietsers. Ook zijn er volgens hen te veel auto’s.
De kruising van de Bornholmstraat en de Lübeckweg maakt met veertig stemmen de top drie compleet. Ook hier vinden mensen de aanwezigheid van veel auto’s een probleem. Daarnaast is de inrichting van het fietspad onduidelijk.
Met 27 stemmen is het Oldambtplein in Winschoten het meest genoemde onveilige punt buiten Stad. De meeste mensen vinden dat de fietspaden daar niet goed zijn gemarkeerd op het wegdek, waardoor het onduidelijk is waar de fietser langs moet.
'Op het moment dat je iedereen maar vrijlaat, gaat het fout'
In deze interactieve kaart zie je de meest genoemde onveilige punten voor fietsers in de Ommelanden. Klik op de verkeersborden of zoom in voor de exacte locatie.
Vanuit de RUG heeft naast universitair hoofddocent Gerd Weitkamp ook masterstudent Niels de Jong bijgedragen aan de analyse van de enquêteresultaten.