Tour-bergkoning Giulio Ciccone snelt naar zege in 41ste Profronde van Surhuisterveen

Winnaar Ciccone liet Carlos Rodriguez en Wout Poels achter zich
Winnaar Ciccone liet Carlos Rodriguez en Wout Poels achter zich © ProNews
De Italiaan Giulio Ciccone, winnaar van het bergklassement in de afgelopen Tour de France, heeft de 41ste Profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De renner van Lidl-Trek verschalkte Wout Poels en Carlos Rodriguez in de sprint.
De 28-jarige Ciccone geldt als een van de smaakmakers van de Ronde van Frankrijk, waarin hij dankzij tomeloos aanvalswerk de bolletjestrui veroverde en zich zondag mocht melden op het eindpodium in Parijs. Daar stond de klimmer tussen de andere truienwinnaars Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Jasper Philipsen.

Historische bollentrui

In eigen land schreef Ciccone wielerhistorie door als eerste Italiaan sinds Claudio Chiappucci in 1992 zich te kronen tot bergkoning in de Tour. Franco Pellizotti flikte in 2009 weliswaar hetzelfde kunstje, maar die uitslag werd later ongedaan gemaakt wegens dopinggebruik.
Langs de Fries-Groningse provinciegrens toonde Ciccone dat hij naast twee goede klimmersbenen ook beschikt over voldoende sprintvezels. Op de klinkers van de finishstraat in Surhuisterveen klopte hij Touretappewinnaars Wout Poels en Carlos Rodriguez en kroonde zich tot opvolger van Mathieu van der Poel, die vorig jaar Dylan Groenewegen en Mark Cavendish te snel af was.