Verhalen uit het Groninger verzet

TV Noord zendt vanaf 12 november op de zaterdagavond het bijzondere drieluik "Verhalen uit het Groninger verzet" uit. De documentaireserie is gemaakt door het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtten de zorgen van veel mensen zich vooral op de eigen directe omgeving, met name het eigen gezin. Grootste vraag was: "Hoe komen wij veilig door deze ellende?" Mensen pasten zich aan en hielden zich gedeisd, ook al waren ze het niet eens met veel dingen die ze om zich heen zagen gebeuren.

Verzet

Toch waren er ook mensen die niet passief wilden toekijken. Zij kwamen in verzet, met gevaar voor eigen leven. Iets in deze mensen was sterker dan hun angst. De hoofdpersonen in de serie volgden in de oorlog de stem van hun geweten en ook na die tijd bleven ze dat doen. De oorlog heeft hun leven blijvend beïnvloed.

Communistisch verzet

De eerste aflevering - op zaterdag 12 november - gaat over het communistisch verzet in Groningen. Geert Jan Herder is de kleinzoon van de grote communistische voorman Geert Sterringa. Hij gaat op zoek naar de rol van zijn opa in het communistisch verzet.

Verzetsvrouw Siet Gravendaal-Tammens

De tweede aflevering - op zaterdag 19 november - gaat over Siet Gravendaal-Tammens, dochter van een Hoogelandster boer. Zij was één van de weinige vrouwen in de top van het Groningse verzet. In juni 1944 werd ze, na te zijn verraden - gearresteerd en ter dood veroordeeld. Het vonnis werd echter door omstandigheden niet uitgevoerd. Siet Gravendaal-Tammens blikt terug op haar verzetswerk in Groningen.

Vliegenier Arthur Clayton

De derde aflevering gaat over de Britse vliegenier Arthur Clayton. Hij kwam in januari 1945 neer vlakbij Harpel in Westerwolde. Hij vond onderdak bij een aantal families en verbleef uiteindelijk tot het einde van de oorlog op de zolder van het gemeentehuis in Veendam. Clayton is één van de weinige vliegeniers die dankzij moedige Groningers uit handen van de Duitsers wist te blijven.

Verhalen uit het Groninger Verzet: zaterdag 12, 19 en 26 november om 18.11 uur op TV Noord, herhaling ieder uur.