Vrouwentak FC Groningen volop in ontwikkeling: 'Er loopt zoveel talent rond in de regio'

Meiden in actie bij een training van FC Groningen
Meiden in actie bij een training van FC Groningen © RTV Noord
De vrouwenvoetbaltak van FC Groningen verder uitbreiden en professionaliseren, met als stip op de horizon een elftal dat in 2026 actief is in de eredivisie. Dat is de ambitie van Valerie Overkamp, coördinator van het meiden- en vrouwenvoetbal bij de Groningers.
'We liggen op schema', zegt ze optimistisch. 'Maar we zijn wel afhankelijk van externe factoren, zoals de KNVB. De competitiestructuur kan er tussentijds bijvoorbeeld anders uit komen te zien', schetst Overkamp als voorbeeld. 'Misschien komt er wel een eerste divisie bij, waardoor instromen op eredivisieniveau niet mogelijk is.'

Nieuw elftal in de maak

Eerst moeten de FC Groningen-vrouwen van de grond komen. Er zijn al twee trainingsgroepen opgericht voor meisjes in de leeftijd tot 14 jaar. Dit seizoen komt er een officieel meidenelftal bij in de categorie tot 16 jaar, dat uitkomt in een competitie met enkel jongens. 'Dat kan op dit moment niet anders, maar we denken wel dat het past bij de ontwikkeling waar ze in zitten', verklaart Overkamp.
Bekijk hier het gesprek met Valerie Overkamp.
'Er loopt zoveel talent rond in de regio'
De talenten moeten niet alleen stappen zetten op voetbaltechnisch gebied, maar ook wennen aan het afwerken van een volledig competitieprogramma en leren wat komt kijken bij het spelen in een FC-shirt.

Oranje lonkt, maar hoe snel?

Op termijn hoopt de geboren Almelose dat Groningen een Oranje-international levert, al ligt de focus daar vooralsnog niet. 'De jongste voetbalster van de Oranjeselectie die is afgereisd naar het WK is 17 jaar', verwijst ze naar middenvelder Wieke Kaptein van FC Twente.
Zo snel zal iemand uit de huidige lichting FC-vrouwen er niet bij zitten, weet ook Overkamp. 'Dat zie ik niet zo snel gebeuren.' Genoeg potentiële kandidaten ziet ze echter wel. 'Er loopt zoveel talent rond in de regio. Wij willen die handvatten bieden om de speelsters verder te ontwikkelen.'