Groningen een uur langer in de duisternis

GRONINGEN - Groningen staat een duister weekend te wachten. Niet alleen de wintertijd gaat zaterdagnacht in, ook zal de verlichting van veel gebouwen zaterdagnacht worden gedoofd in het kader van de Nacht van de Nacht.
Wintertijd

De wintertijd gaat in Nederland in op iedere laatste zondag van oktober. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 03.00 uur 's nachts naar 02.00 uur 's nachts. Een uurtje extra slapen dus.
Bij overgang naar de wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker is. Zou de zomertijd ook in de winter gelden, dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 09.00 uur 's ochtends licht worden.

Nacht van de Nacht

De Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu hopen met de Nacht van de Nacht mensen meer bewust te maken van de effecten van al die brandende lampen. Daar hangt namelijk niet alleen een pittig prijskaartje aan, het is ook niet goed voor het milieu. Nederland is zelfs één van de meest verlichte landen ter wereld, en jaarlijks neemt het nachtelijke kunstlicht met drie procent toe.