Stadskanaal wil net als Drentse gemeenten windmolen-compensatie van Den Haag

Windmolens bij Gasselterboerveen
Windmolens bij Gasselterboerveen © Egbert Minnema/RTV Noord
De gemeente Stadskanaal dringt bij minister Rob Jetten van Klimaat aan op compensatie voor inwoners die last ondervinden van windpark Drentse Monden en Oostermoer. Omwonenden van het windpark in de Drentse gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze kregen deze compensatie al wel.
’44 procent van de directe omwonenden van het windpark wonen in onze gemeente’, zegt wethouder Ingrid Sterenborg tegen RTV1. ‘Wij vinden dan ook dat daar financiële middelen tegenover moeten staan.’ Sterenborg stuurde een brief naar de minister met het verzoek om 1,8 miljoen euro aan compensatie.

Al vier jaar lang een strijd

De gemeente voert al sinds 2019 een strijd voor compensatie van haar inwoners die rondom het windpark wonen. Vorig jaar nog schreef de gemeente een brief aan de provincie Drenthe. Zij hadden van het ministerie geld gekregen om dit onder de omwonenden van het windpark te verdelen. ‘Wij dachten daar toen van mee te profiteren, maar Drenthe koos ervoor om dit alleen aan haar eigen inwoners te geven.’
Sterenborg vindt dat je alle inwoners gelijk moet behandelen. ‘Daarbij maakt een provinciegrens niet uit. Dat is in onze ogen wel zo eerlijk.’
Stadskanaal wil van Den Haag compensatie voor windmolenpark

323 euro per huishouden

In de gemeentes Borger-Odoorn en Aa en Hunze kregen omwonenden 323 euro per huishouden. Stadskanaal wil dit ook voor haar inwoners. In totaal gaat dat dus om een bedrag van 1,8 miljoen euro.
‘Wij willen graag dat wij gehoord worden en middels deze brief denken wij daar wat aan te kunnen doen. We zijn benieuwd naar het antwoord van de minister’, zegt Sterenborg.