WSW-werknemers voeren actie

ASSEN - Honderden werknemers van werkvoorzieningschappen in onze provincie hebben dinsdag actiegevoerd in Assen.
In de TT-hal kwamen de werknemers uit de drie Noordelijke provincies en Overijssel bijeen. De actie staat in het teken van de vastgelopen CAO-onderhandelingen én de bezuinigingen die de sector in 2013 gaan treffen.
Volgens vakbond AbvaKabo FNV liggen de CAO-onderhandelingen sinds eind april al stil. De bonden eisen een loonsverhoging van 2 procent, maar een loonbod van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is er nog steeds niet. De bijeenkomst in Assen is de eerste van vier grote landelijke actiedagen.
Johan Mug van werkvoorzieningschap EMCO, met 1.800 werknemers kan zich de acties wel voorstellen, "Ik heb te maken met een CAO die wordt afgesloten en ik heb te maken met medewerkers die ook stijgende lasten hebben. Ik heb er dan ook alle begrip voor dat ze meer salaris willen."
De loonsverhoging van 2 procent vindt Mug wel aan de hoge kant. "Ik heb nog nooit zo'n verhoging meegemaakt, het is dus ernst. Als die eisen gehonoreerd zouden worden kost ons het een kleine miljoen euro. En dat de gemeente moet dat weer betalen."
Werkvoorzieningschappen zijn sociale werkplaatsen, waarin mensen kunnen werken die niet aan het reguliere arbeidsproces kunnen deelnemen.