Discuswerpster Stoppels streeft naar afstanden Van Klinken: 'Kijk veel naar haar techniek, snelheid en kracht'

Danara Stoppels tijdens het NK
Danara Stoppels tijdens het NK © Orange Pictures
Met een worp van 64 meter en 62 centimeter pakte Jorinde van Klinken de nationale titel bij het discuswerpen. Haar prestatie betekende ook dat ze zich heeft geplaatst voor de Olympische Spelen. Over drie weken staat de atlete van Groningen Atletiek op het wereldkampioenschap. Voor Danara Stoppels uit Holwierde is dat nog lang niet zover.
Vorig jaar werd de 20-jarige Groningse nog derde bij het Nederlands kampioenschap. Dat was nu ook weer het doel, maar destijds was er veel minder concurrentie. In Breda moest ze opboksen tegen Van Klinken, Alida van Dalen en Corrine Nugter. Het bleek een onmogelijke opdracht. Haar beste afstand was 48 meter en 58 centimeter.

'Niet zoals gehoopt'

'Het voelde eigenlijk best wel goed. Ik ging lekker snel door de ring heen, maar helaas gingen de discussen er veel te hoog uit. De afstanden waren niet zoals gehoopt', blikt Stoppels terug op haar optreden.
Danara Stoppels vertelt over haar NK:
'Het voelde best goed, maar de afstanden waren niet zoals gehoopt'
In de laatste poging noteert ze haar verste worp. Maar het is ver verwijderd van haar persoonlijk record van net geen 52 meter. 'Ik wilde voor een persoonlijk record gaan van over de 52 meter omdat ik weet dat het erin zit.'
Ik wil natuurlijk ook net zo goed als Van Klinken worden
Danara Stoppels - Discuswerpster
Stoppels miste eerder in het seizoen op een haar na kwalificatie voor het Europees kampioenschap onder 23 jaar. Ze trainde bij Groningen Atletiek wel eens samen met Van Klinken, maar dat is er het afgelopen jaar niet meer van gekomen.
'Jorinde zat in Amerika. Ik zie haar nu weer voor het eerst. Ik wil natuurlijk ook net zo goed als haar worden en de afstanden werpen die zij haalt. Ik kijk veel naar haar techniek, snelheid en kracht die ze erachter gooit. Daar wil ik mee aan de slag om er nog meer uit te halen', geeft ze aan.
Danara Stoppels in de discusring
Danara Stoppels in de discusring © RTV Noord

Eerst meerkamper

Stoppels koos voor het discuswerpen nadat ze teveel blessures opliep bij de meerkamp. 'Werpen stak er bovenuit. Vooral het speerwerpen was heel goed, maar dat ging wat minder. Met de discus ging het daarna weer beter en daarom doe ik dat nu vooral', vertelt Stoppels over haar keus voor de schijf van 1 kilogram.
Ze kwam bij het NK ook in actie bij het onderdeel kogelstoten. Ze noteerde een afstand van 14 meter en 7 centimeter. 'Dat doe ik eigenlijk nooit en ik had ook nog een persoonlijk record. Dat was best wel verrassend.'