Vrachtschip Fremantle Highway op weg naar locatie nabij Schiermonnikoog

De Fremantle Highway wordt door 2 sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept
De Fremantle Highway wordt door 2 sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept © Rijkswaterstaat
Het slepen van de Fremantle Highway bij Terschelling is zondagmiddag begonnen, zo meldt Rijkswaterstaat. Het vrachtschip wordt versleept naar een tijdelijke ankerplaats 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De klus wordt samen met bergingsbedrijven uitgevoerd.
Eerder leek het erop dat er nog dagen gewacht moest worden op het verslepen, vanwege de huidige zuidwestenwind en de aanhoudende rookontwikkeling van het brandende vrachtschip. De rook zou door de huidige windrichting gedurende de gehele sleepoperatie over de sleepboot heen trekken, waardoor het uitvoeren van de operatie niet veilig was.
Zondagmiddag nam de rook afkomstig van het vrachtschip aanzienlijk af, wat meteen werd benut. Eerder op de dag werd ook succesvol een tweede sleepverbinding tot stand gebracht. Momenteel wordt de Fremantle Highway geleidelijk en gecontroleerd gesleept door twee sleepboten met een snelheid van ongeveer 3 knopen (5,5 km/h) naar de nieuwe tijdelijke locatie.
De rook afkomstig van het vrachtschip was zondagmiddag aanzienlijk minder
De rook afkomstig van het vrachtschip was zondagmiddag aanzienlijk minder © Rijkswaterstaat
De plek bij Schiermonnikoog is gekozen omdat het schip dan op grotere afstand van de scheepvaart en relatief uit de wind ligt. Verder lopen daar geen kabels of leidingen.

Stabiel houden

Tijdens het sleepproces wordt voortdurend nauwlettend toezicht gehouden op de stabiliteit van het schip. Verder blijft het oliebestrijdingsvaartuig Arca van Rijkswaterstaat in de buurt. Ook andere schepen van Rijkswaterstaat en Duitsland zijn op afroep beschikbaar, mocht er olieverontreiniging optreden.
De plek waar de Fremantle Highway komt te liggen
De plek waar de Fremantle Highway komt te liggen © Rijkswaterstaat
De aankomsttijd van het vrachtschip op de tijdelijke locatie is volgens Rijkswaterstaat nog niet vast te stellen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, de rookontwikkeling, de stroming en het getij.
Op de nieuwe, tijdelijke locatie behouden de sleepboten voortdurend hun verbinding met de Fremantle Highway, zodat het schip ook op deze plek onder volledige controle blijft.
De Fremantle Highway op zondagochtend
De Fremantle Highway op zondagochtend © Kustwachtvliegtuig
Zodra de omstandigheden aan boord van het schip dit toelaten, zal het naar een nog te bepalen haven worden versleept. Op dit moment is de exacte havenkeuze nog onbekend. 'Door het schip nu naar de tijdelijke locatie te verslepen, bereiden we ons voor op de volgende stap in het bergingsproces', laat Rijkswaterstaat weten.

Bezorgdheid

Burgemeester Ineke van Gent uitte eerder dit weekend al haar bezorgdheid en zegt haar hart vast te houden. Van Gent heeft de verzekering gekregen van Rijkswaterstaat dat het verslepen van het schip op een veilige manier zal gebeuren. De nieuwe ankerplek ligt vlakbij Nationaal Park Schiermonnikoog en Unesco werelderfgoed Waddenzee.
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat beschrijft het verplaatsen van het vrachtschip, dat al dagenlang in brand staat, als een 'uiterst uitdagende taak'. Hij benadrukt dat het de bedoeling is om het schip zo snel mogelijk naar een haven te slepen, zodra de omstandigheden dit toelaten.
Harbers toont begrip voor de zorgen van de eilandbewoners. Hij onderstreept dat er grondig is nagedacht over het verslepen van het vrachtschip en dat er naar verwachting geen nadelige gevolgen zullen zijn voor de Waddeneilanden.