Regio Songfestival: Wie haalt 'douze points' voor Groningen?

Het Regio Songfestival
Het Regio Songfestival © RTV Noord
Er breken spannende maanden aan voor drie Groninger artiesten. Zij strijden om een plek in de finale van het Regio Songfestival, dat op zaterdag 4 november wordt georganiseerd in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Tijdens het Regio Songfestival treden dertien artiesten op; een namens elke regionale omroep. De volgende editie wordt georganiseerd in de provincie die de winnaar levert.

Groninger artiesten

RTV Noord heeft drie Groninger artiesten gevraagd een Groningstalig nummer te maken. Jij bepaalt wie van die artiesten onze provincie gaat vertegenwoordigen.
De drie acts zijn Wat Aans!, Jan Henk de Groot en Irene Wilkens met haar dochter Suze. Hen is gevraagd om een positief en energiek liedje te schrijven waar de trots voor Groningen van afspat.
Op dit moment zijn de artiesten druk bezig met het schrijven van de liedjes en binnenkort duiken zij de studio’s in. RTV Noord volgt het proces, neemt kijkjes bij de opnames en de artiesten schuiven op verschillende momenten aan bij Noord Vandaag en bij onze radioprogramma’s.
Wie van deze artiesten stuur jij naar het Regio Songfestival?

Stemmen

Op vrijdag 8 september presenteren de drie artiesten hun inzending aan het publiek, waarna de 'digitale stembus' opengaat. Via onze website www.rtvnoord.nl kunnen alle Groningers twee weken lang stemmen op hun favoriete liedje. Op vrijdag 22 september wordt bekendgemaakt welk liedje wint en wie namens Groningen naar de finale van het Regio Songfestival in Utrecht gaat.
Verslaggever Marco Grimmon vertelt in Noord Vandaag hoe het Regio Songfestival in elkaar zit:
'Ik zou zeggen: volgend jaar Regio Songfestival in Groningen'
Alle drie acts staan bekend om hun kwaliteit en hun geheel eigen muziekstijl. Voor elk wat wils dus. Natuurlijk behoeven de artiesten geen introductie, want iedereen kent ze. Maar toch hebben wij alles even op een rijtje gezet.
Wat Aans! is de Groningstalige rapformatie die bestaat uit Rik Baptist, Teun Heuvel en Jeroen Russchen. Zij zijn bekend van hun hits zoals 'Trilploat', 'Sjomp' en ‘Grunnegs Hoop’. Hun tracks blijven goed hangen en gaan geregeld viraal. Wat Aans won in 2019 de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. Twee jaar later won Jeroen Russchen diezelfde prijs. De platen 'Trilploat' en 'Woaromdatten!?' zijn meer dan een miljoen keer beluisterd op Spotify.
De Groningse troubadour Jan Henk de Groot is een geboren liedjesschrijver. Hij geldt als één van de beste zangers en liedjesschrijvers van onze provincie. Hij had hits met onder andere ‘Mamme van Michel’ en ‘Vuurtje Kieken’. De Groot boekte ook successen met De Troebadoers, de muziekformatie met Alex Vissering en Edwin Jongedijk. Ook won hij onder meer de DvhN Streektaalprijs in 2014 en 2020 voor zijn albums 'Weerom' en 'De wolf is trug'. In 2014 kreeg hij de Grunny - de RTV Noord-muziekprijs - voor zijn verdiensten in de Groninger muziek en in 2016 nam hij die in ontvangst met De Troebadoers.
Irene Wilkens is een dialect-zangeres uit Veendam. In 2016 won zij met haar band Sikkom Kult het Grunneger Laidjesfestival. Daarnaast is ze zangeres in de ABBA coverband SOS. In 2019 won Wilkens de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden, waarbij de jury haar prijst voor 'haar prachtige stem, haar eigen verhaal en een herkenbaar geluid'. Voor het Regio Songfestival gaat Irene Wilkens een duet opnemen met haar 12-jarige dochter Suze.
Wat is het Regio Songfestival?
Het Regio Songfestival is een nieuw grootschalig live-evenement, georganiseerd door alle dertien publieke regionale omroepen samen. Op zaterdag 4 november om 20.00 uur wordt tijdens een wervelende liveshow vanuit de Stadsschouwburg in Utrecht het Regio Songfestival uitgezonden.
De opzet is gelijk aan het Eurovisie Songfestival: elke omroep vaardigt een artiest af voor de finale. Die zingt in de eigen streektaal of in het Nederlands. In de liveshow strijden de dertien kandidaten om de winst. Een vak- en publieksjury bepalen wie de winnaar is. Het Regio Songfestival is rechtstreeks te zien bij alle regionale omroepen en ook te volgen via het digitale tv-kanaal NPO Extra.