Geen individuele compensatie omwonenden na geluidsnormverhoging Rammstein

Het concert van Rammstein met ondergaande zon
Het concert van Rammstein met ondergaande zon © Thijs Koetsier/RTV Noord
Huishoudens in de buurt van het Stadspark krijgen geen individuele compensatie nadat de gemeente de geluidsnormen bij het concert van Rammstein heeft verhoogd. Eerder gaf de gemeente aan om 'omwonenden met de meeste overlast een passende compensatie te bieden'.
Na het bestuderen van de klachten en geluidsmetingen vindt de gemeente het beeld te 'diffuus' om individuele compensatie te bieden.

Opgehoogde norm

Volgens wethouder Manouska Molema (GroenLinks) hadden inwoners ten oosten van het Stadspark op de eerste dag de meeste overlast. Bij het tweede concert waren dat vooral mensen in het westen en zuiden van het Stadspark.
Overigens staat vast dat het geluid regelmatig harder was dan bij andere concerten, waar de normale norm geldt. Omdat bij het concert van Rammstein bij voorbaat is afgeweken van die norm was het toegestaan. De opgehoogde norm is niet overschreven, stelt Molema.

Iets terugdoen op 'buurtniveau'

Omdat de geluidsnorm is verhoogd en omdat dit laat is gecommuniceerd naar de omgeving, wil de gemeente alsnog iets doen. 'We hebben het voornemen om iets terug te doen op buurtniveau', aldus Molema.
Na de zomervakantie gaat het gemeentebestuur contact zoeken met buurt- en wijkverenigingen rondom het Stadspark om te kijken waar behoefte aan is.