Instellingen

Advocaat in moordzaak Kiers doet aangifte tegen rechercheurs

GRONINGEN - Eén van de advocaten in de moordzaak 'Derk Kiers' doet aangifte tegen vier rechercheurs van de Groninger politie.

De agenten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte door bewust te knoeien met het proces-verbaal. Daarnaast dient hij een klacht in tegen het Openbaar Ministerie in Groningen wegens het gebruik van oneigenlijke opsporingsmethoden.

Tien maanden van intensief onderzoek heeft tot nu toe geen enkel aanknopingspunt opgeleverd. En de verdachten die werden gearresteerd zijn inmiddels al lang weer thuis. Advocaat Meindert Doornbos uit Assen doet er nu nog een schepje bovenop met zijn aangifte.

Daarnaast dient Doornbos ook een klacht in tegen de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Groningen, hoofdofficier van justitie Jan Eland. Het OM zou zijn cliënt heimelijk hebben afgeluisterd toen hij samen met mede-verdachte Johanna B. vast zat in het cellencomplex in Groningen.

Doornbos vroeg het OM herhaaldelijk om tekst en uitleg, maar zijn brieven bleven onbeantwoord. Daarom stapt hij nu naar het college van procureurs generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft de aanklacht tegen zijn cliënt bij gebrek aan bewijs inmiddels geseponeerd.

Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar en wil eerst het oordeel van het college van procureurs generaal afwachten