Proef met heropenen van gaslocaties: 'Niet op rekenen in geval van nood'

Een gaswinningslocatie van de NAM
Een gaswinningslocatie van de NAM © Venema Media/ANP
Het gasveld gaat dicht, maar hoe snel kan het weer open in geval van nood? Op die vraag wil staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw een antwoord. In Siddeburen is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bezig met een proef om antwoord te krijgen op die vraag.
De boorputten bij Siddeburen zijn pas een paar maanden dicht. Maar nu is er weer volop bedrijvigheid op het terrein. De NAM is al twee weken bezig met het voorbereiden van een herstart van de gaswinning.

Alles weer nalopen

‘Alles hier stond stil. En op het moment dat je zo’n complexe installatie weer op wil starten, dan moet je zeker weten dat het veilig kan. Dat betekent dat we alles nalopen: putten, pijpleiding, het hele systeem’, vertelt Martijn Kleverlaan, directielid van de NAM.
Toch gaat de herstart in Siddeburen vrij vlot. ‘Omdat het pas een paar maanden dicht is hoeven we weinig onderhoud te doen. Maar dat is een ander verhaal als we in de winter locaties zouden moeten openen die al een tijd stil staan. Sneller dan Siddeburen, herstarten in twee weken, is niet mogelijk. Dan gaat het zeker langer duren.’

Noodzakelijk

Staatssecretaris Vijlbrief laat de test uitvoeren omdat hij in geval van nood Gronings gas wil kunnen gebruiken. Mocht er in een nieuwe crisis te weinig gas zijn, dan moeten de kranen in Groningen open kunnen. Vijlbrief vindt de test ‘noodzakelijk’ om de gaswinning in oktober definitief te stoppen.
De gaswinningslocatie in Siddeburen wordt op proef weer opgestart
Maar volgens de NAM moet Vijlbrief niet al te hoge verwachtingen hebben van zo’n noodstart van het Groningse veld. ‘In geval van nood zou ik hier nooit op rekenen’, zegt Kleverlaan. ‘Als de staatssecretaris Gronings gas nodig heeft, dan moet je de waakvlam houden zoals het nu is. Daarmee houden we de installaties warm en kunnen we snel schakelen.’

'We voelen geen duidelijkheid'

Toch ziet het gaswinningsbedrijf liever dat het gasveld definitief dicht gaat en blijft. ‘Wij hebben altijd aangedrongen op duidelijkheid, en die duidelijkheid voelen we nu niet. Maar het liefst hebben wij dat het in oktober definitief sluit.’
De voorbereidingen in Siddeburen zijn na vandaag afgerond. Dinsdag wordt de installatie aangezet en stroomt er bij wijze van proef weer gas naar boven.