Henk Nijboer (PvdA) verlaat Tweede Kamer uit onvrede over partijkoers (update)

Henk Nijboer in de Tweede Kamer
Henk Nijboer in de Tweede Kamer © ANP
Henk Nijboer uit de stad Groningen vertrekt na de verkiezingen van 22 november uit de Tweede Kamer. Dat heeft hij bekendgemaakt in een verklaring op sociale media. De PvdA'er noemt zorgen over de koers van zijn partij als reden.
Onlangs bepaalden PvdA- en GroenLinks-leden om met een gezamenlijke kieslijst en verkiezingsprogramma mee te doen aan de komende verkiezingen. 'De kiezers verdienen Kamerleden die volmondig in de nieuwe samenwerking geloven. Anderen kunnen dat nu beter dan ik', schrijft hij.
Nijboer zegt zich thuis te voelen bij een brede progressieve volkspartij die een regeringsalternatief voor 'rechts' kan bieden. Maar middengroepen waarop de partij zich zou moeten focussen, worden nu te weinig gehoord, vindt het Groningse Kamerlid.

11 jaar parlementariër

Nijboer werd 11 jaar geleden geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Als parlementariër maakte hij zich onder meer hard voor het behoud van de kinderhartchirurgie-afdeling in het UMCG en sportcomplex De Hardenberg in Finsterwolde. Verder spande hij zich in voor het openhouden van de gevangenis (PI) Ter Apel. 'Ik heb geprobeerd om de problemen, ervaringen en gevoelens van Groningers woorden te geven in de Tweede Kamer.'
Henk Nijboer vertelt over zijn keuze in Noord Vandaag op TV Noord:
Kamerlid Henk Nijboer vertrekt: 'Tot november ga ik me vól inzetten'
In 2017 nam Nijboer zitting als voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies. De commissie onderzocht het doorsluizen van geld via brievenbusfirma's en het wegsluizen van geld naar het buitenland. Verder was hij een van de aanjagers van de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning in Groningen.
'Het meest persoonlijke en emotionele onderwerp is voor mij nog altijd de situatie in mijn eigen provincie', benoemt Nijboer, die zich in zijn laatste maanden onverminderd in zegt te spannen als woordvoerder Volkshuisvesting. 'De komende maanden heb ik nog elke dag de mogelijkheid om te proberen een verschil te maken voor de mensen waarvoor ik wil opkomen. Huurders, Groningers, mensen in de knel.'
PvdA-leider Attje Kuiken: 'We gaan hem ontzettend missen'
Attje Kuiken, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, werd maandagochtend op de hoogte gebracht door Nijboer. 'Het kwam niet geheel onverwachts. Als fractie zullen we hem ontzettend missen. Nijboer heeft een grote liefde voor Groningen, is een dossiervreter en rasechte sociaal-democraat. Zelf werk ik al 11 jaar met hem samen. Zijn vertrek doet mij persoonlijk ook wel wat.'

'Stevige discussies' binnen fractie

Nijboer heeft onvoldoende vertrouwen dat met GroenLinks op de thema's migratie en duurzaamheid en op financieel-economisch gebied de juiste koers wordt ingezet.
'In de fractie heb ik afgelopen jaren al aangegeven dat ik een stevigere koers op migratie nodig vind. Qua duurzaamheid heb ik zorgen of iedereen het wel kan meemaken, ook mensen met de laagste inkomens. En financieel-economisch kan niet alles. Dit kabinet heeft alles verbrast.' Binnen de fractie waren dat stevige discussies, erkent Nijboer desgevraagd, die verder benadrukt zijn besluit te vertrekken 'met pijn in het hart' te hebben genomen.

Stem gaat wel naar PvdA/GroenLinks

Nijboer zal, ondanks zijn bezwaren, stemmen op PvdA/GroenLinks bij de komende Kamerverkiezingen. 'En ik roep iedereen op dat óók te doen.'
De politicus kreeg bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2021 meer dan 23.500 voorkeursstemmen. Geen PvdA-Kamerlid heeft er meer. 'Hierdoor voel ik mij elke dag gesteund', benoemt hij.
Het artikel is verder aangevuld met een reactie van Nijboer en PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken.