Irene Wilkens over deelname Regio Songfestival: 'Suze is een überpuber, maar ze doet het super'

Moeder Irene Wilkens (links) en dochter Suze (rechts)
Moeder Irene Wilkens (links) en dochter Suze (rechts) © Malou Vos/RTV Noord
'Suze is pas 12 jaar, maar zij heeft ons nummer voor het Regio Songfestival geschreven.' Moeder Irene Wilkens is trots, maar ze vindt het ook allemaal 'superspannend'.
Moeder en dochter maken kans om namens Groningen te worden uitgezonden naar het Regio Songfestival op 4 november in Utrecht. Tijdens dat festival treden dertien artiesten op; een namens elke regionale omroep. Voor onze provincie zijn Irene en Suze, Jan Henk de Groot en Wat Aans! de kandidaten. Via de website van RTV Noord bepaalt het publiek wie van deze artiesten naar Utrecht mag.
Het wordt geen Gerard Joling-achtig nummer, wij doen waar wij goed in zijn
Suze Schoenmaker-Wilkens (12)

Bijschaven in Frankrijk

Irene en Suze zijn druk bezig met het schrijven van hun liedje. Zelfs op vakantie in Frankrijk wordt er gewerkt, vertelt Irene dinsdagmorgen in het radio-programma Edwin op Noord.
'Dan gaan we 's avonds even zitten en pakken we de gitaar erbij. Dan kijken we of de tekst wel lekker loopt', zegt Irene. 'Maar eigenlijk moet ik alles uit handen geven, want Suze heeft het nummer geschreven. Ik vind het ontzettend knap wat ze heeft gemaakt.'
Irene Wilkens
Irene Wilkens is een dialect-zangeres uit Veendam. In 2016 won zij met haar band Sikkom Kult het Grunneger Laidjesfestival. Daarnaast is ze zangeres in de ABBA coverband SOS. In 2019 won Wilkens de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden, waarbij de jury haar prijst voor 'haar prachtige stem, haar eigen verhaal en een herkenbaar geluid'. Voor het Regio Songfestival gaat Irene Wilkens een duet opnemen met haar 12-jarige dochter Suze.

Band tussen moeder en dochter

Suze neemt de telefoon over van haar moeder. 'Ja, het liedje gaat over de band tussen een moeder en haar puberdochter', verklapt ze. 'De dochter loopt tegen dingen aan, onzekerheden. De moeder is de relativerende stem die zegt: je mag nog op je plaat gaan. Het is heel persoonlijk.'
'Het gaat hartstikke goed', vindt Irene. 'Suze is een überpuber, maar ze doet het super.'
Het liedje wordt geen kitscherig Songfestivalnummer. Suze: 'Nee, het wordt geen Gerard Joling-achtig nummer. Het nummer bouwt op en je kunt het omschrijven als pop/rock. Wij doen waar wij goed in zijn.'
Online stemmen
Op vrijdag 8 september presenteren de drie artiesten hun inzending aan het publiek, waarna de 'digitale stembus' opengaat. Via onze website kunnen alle Groningers twee weken lang stemmen op hun favoriete liedje. Op vrijdag 22 september wordt bekendgemaakt welk liedje wint en wie namens Groningen naar de finale van het Regio Songfestival in Utrecht gaat.