Woensdag besluit of Fremantle Highway veilig en verantwoord naar Eemshaven kan

De Fremantle Highway temidden van drie sleepboten
De Fremantle Highway temidden van drie sleepboten © ANP
Als het aan baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis ligt, dan kan vrachtschip Fremantle Highway veilig worden versleept naar de Eemshaven. 'Bij voorkeur gebeurt dat zo snel mogelijk', zegt ceo Peter Berdowski over de situatie. Of de Eemshaven het schip veilig en verantwoord kan ontvangen, wordt woensdag besloten.
Hoewel het gehavende vrachtschip er momenteel stabiel bij ligt en de brand zo goed als uit is, benadrukt de ceo van het bedrijf dat het schip zo snel mogelijk naar een haven moet worden versleept.
'Wat ons betreft gaat hij naar de Eemshaven, dat is de simpelste en snelste route. Maar op dit moment is er nog volop overleg hierover', zegt Berdowski tegen de NOS.

Woensdag besluit

Het verzoek van Boskalis om de Fremantle Highway naar de Eemshaven te slepen werd maandagochtend gedaan. 'We zijn op dit moment nog steeds aan het bekijken, met verschillende betrokkenen, of dat schip hier überhaupt veilig en verantwoord kan komen', zegt Groningen Seaports-woordvoerder Tim Lambeck.
Als blijkt dat het niet verantwoord is, dan komt het schip hier uiteraard niet
Tim Lambeck - woordvoerder Groningen Seaports

Lng-opslag

Groningen Seaports is één van de partijen die daarover beslist, samen met Henk Jan Bolding, burgemeester van de gemeente het Hogeland en in die hoedanigheid lid van Veiligheidsregio Groningen (VRG). Een probleem in de Eemshaven zou bijvoorbeeld de opslag van liquid natural gas (lng) kunnen zijn.
Lambeck: 'Er wordt op dit moment gesproken over de voorwaarden waaronder het zou kunnen. Zou blijken dat het niet verantwoord is, bijvoorbeeld vanwege de lng, dan komt het schip hier uiteraard niet.'
Dat Eemshaven naar boven kwam als mogelijke locatie voor de Fremantle Highway, verrast Groningen Seaports niet. 'Boskalis wil dat het schip zo snel mogelijk in een haven terechtkomt, dus in die zin verrast het ons niet dat ze bij ons zijn uitgekomen. Wij zitten tenslotte het dichtste bij.'

Brand aan boord

Vorige week brak in de nacht van dinsdag op woensdag brand uit aan boord van het schip, dat op weg was van Bremerhaven in Duitsland naar de toegang van het Suezkanaal in Egypte. Volgens de Japanse rederij K-line zijn er 3783 auto's aan boord.
Onze mening is dat het schip stabiel en veilig is en dat het versleept kan worden
Boskalis-ceo Peter Berdowski
Bij de brand kwam één bemanningslid om het leven, de 22 andere bemanningsleden raakten gewond en werden geëvacueerd. Het merendeel van hen is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Maandag aan boord

Boskalis is maandag voor het eerst aan boord gegaan van het schip en heeft de situatie kunnen inspecteren. Berdowski: 'Onze mening is dat het stabiel en veilig is en dat het versleept kan worden. Het is natuurlijk een gehavend schip en er komt zwaarder weer aan, het zou mooi zijn als het naar een veilige haven gesleept kan worden.'
(Dit artikel is geüpdatet met een reactie van Groningen Seaports)