Natuur van slag door zachte herfst

GRONINGEN - Door het zachte weer tot nu toe zijn er nu nog veel dieren en planten te zien die normaal gesproken al in 'winterslaap' zijn. En als we de weervoorspellers mogen geloven blijft het de komende weken nog zacht.
Bij de Vlinderstichting werden de afgelopen 5 dagen 350 waarnemingen doorgegeven, tegen 50 waarnemingen in dezelfde periode vorig jaar. Het fluitenkruid staat op diverse plaatsen vrolijk in bloei, en ook de gele lis bloeit weer. De normale bloeiperiode voor deze planten is van mei tot en met juli.

Slecht paddenstoelenjaar

De verkleuring van de bladeren aan de bomen, en ook het vallen van het blad zijn later op gang gekomen dan gebruikelijk. Voor de paddenstoelen is het echter afzien in 2011; ze beleefden al een moeilijke start door het droge voorjaar en nu belemmert onder andere diezelfde droogte hun groei. Kenners verwachten dan ook een matig paddenstoelenjaar.

Aanhoudend zacht

Volgens meteo-website Weeronline blijft het zachte weer voorlopig aanhouden. Volgens de weervoorspellers blijft het zacht tot half november. Daarmee is het nu al vrij zeker dat november van de zachtste wordt sinds het begin van de metingen. De temperatuur ligt met gemiddeld ongeveer 9 graden bijna drie graden boven het klimatologisch gemiddelde.

Vergeten winter van 1980

Maar, het kan ook anders: op 3 november 1980 kwam de temperatuur het hele etmaal niet boven nul in vrijwel geheel Nederland. Een zogenaamde ijsdag. En het bleef in november 1980 niet bij één koude dag. Een paar dagen later begon het ook nog serieus te sneeuwen. In het oosten van Groningen viel maar toen liefst 10 centimeter sneeuw.
Opmerkelijk was ook toen de invloed van de temperatuur op de natuur. Er kwamen meldingen binnen van bomen die als het ware 'gevriesdroogd' waren door de koude noordooster. Bomen lieten direct al hun blad vallen en dit leverde enorme hoeveelheden blad op op de grond op.