Vijf jongeren bekennen 17 straatroven

© thenys / sxc stock exchange
GRONINGEN/HOOGEZAND - Vijf jongeren van 17 en 18 jaar uit Groningen zijn opgepakt wegens zeventien straatroven in Groningen en Hoogezand. De vijf, waaronder een meisje, hebben bekend. Ook zijn er vijf mannen aangehouden op verdenking van heling.
Alle berovingen werden in de maand augustus en september gepleegd, vaak met een vuurwapen. In wisselende samenstelling pleegden ze zestien overvallen in de stad Groningen en één in Hoogezand.
Eind september werd de eerste verdachte aangehouden. Hij reed op een gestolen scooter en bleek foto’s in zijn telefoon te hebben waarop gestolen spullen stonden. Vervolgens kwam de politie ook de anderen op het spoor.
De vier jongens zitten nog vast; zij waren al eerder met de politie in aanraking geweest. Het 17-jarige meisje is in afwachting van haar rechtszaak vrijgelaten. De vijf helers mochten na het afleggen van een verklaring ook naar huis.

Een greep uit de overvallen

Op 9 augustus werd een 16-jarige jongen op de Berlageweg, onder bedreiging van een vuurwapen, beroofd van zijn mobiele telefoon en een horloge. Eerder op de avond gebeurde hetzelfde bij een 20-jarige Hoogezandster. Twee dagen later was een 20-jarige Stadjer aan de beurt op de Korreweg. Onder bedreiging van een vuurwapen werd hij gedwongen zijn geld af te geven. Een 24-jarige Stadjer werd 15 september op de Kornalijnlaan van zijn fiets getrokken en vermoedelijk met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Op 17 september, tenslotte, gristen twee mannen de portemonnee uit handen van een taxichauffeur op de Berlageweg toen ze voor de rit moesten betalen.