Goed voorbeeld doet goed volgen: basketbal-herrijzenis in Leeuwarden hoopvol voor Donar

De situatie waarin Donar de voorbije dagen zat, klinkt de kartrekkers van LWD Basket ongetwijfeld bekend in de oren. Eind mei werd na 25 jaar de stekker uit de Leeuwarder basketbalclub Aris getrokken, waarna onder de naam LWD Basket razendsnel een nieuwe club werd opgericht. Dat de nieuwbakken basketbalclub een licentie wist te bemachtigen is hoopvol nieuws voor Donar.
'Het verschil met Donar is alleen dat wij niet doorgingen met de stichting, maar iets nieuws hebben opgezet', vertelt voormalig Aris-bestuurder Gert Schurer, die opgroeide in Groningen. Samen met Johan Meijer en Paul de Jong stond hij dit voorjaar aan de wieg van LWD Basket. 'Wij moesten met de club bij BNXT League een nieuwe licentie aanvragen. We voldeden aan alle voorwaarden, behalve twee: de club moest een jaar bestaan en de aanvraag moest vóór 1 april binnen zijn. Maar daar hebben we dispensatie voor gekregen.'

Veel werk te doen
Daarmee was de kous nog niet af, want LWD Basket was met het akkoord alleen nog maar door een ballotagecommissie gekomen. 'Overgaan op een nieuwe naam betekent ook heel veel dingen opnieuw regelen, zoals een nieuwe identiteit creëren, spelers en een staf regelen natuurlijk. Maar ook een nieuwe website optuigen, om maar eens wat te noemen. We wilden ook Aris-coach Vincent van Sliedregt dolgraag meenemen en dat is gelukt', zegt Schurer, die voorspelt dat er bij Donar nog veel werk te verzetten is als alle seinen op groen gaan bij een definitieve doorstart.
'Over twee weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen en om daar klaar voor te zijn, draaien we sinds mei al overuren', schetst hij. 'Sponsorcontracten moeten allemaal opnieuw worden geregeld, want door het opheffen van Aris kun je die niet allemaal zomaar overnemen.'
Je moet een paar man hebben die héél snel knopen kunnen doorhakken
Kortom, het vereist wel wat doorzettingsvermogen om een nieuwe club in de steigers te zetten. 'Zo kijk ik momenteel tegen een stuk of tien grote dozen met kleding aan, want we moesten ook nieuwe kledingcontracten afsluiten. Dat zijn dingen waar we niet direct aan hadden gedacht', aldus Schurer.
Daarbij ging LWD Basket niet over één nacht ijs. Zo nam het kersverse basketbalbestuur contact op met de Eindhovense sportmarketeer Bob van Oosterhout, die in 2016 de meest succesvolle basketbalclub uit Nederland overnam: Heroes Den Bosch. De belangrijkste vraag die de Leeuwarders hadden, was waar je bij een overname allemaal tegenaan loopt. 'En daaruit kwam naar voren dat je in ieder geval een paar man moet hebben die héél snel knopen kunnen doorhakken', lacht Schurer.
Wens
Hij hoopt van harte dat Donar blijft bestaan, al was het maar omdat hij zelf zijn eerste stappen op het basketbalveld zette bij de Groningse basketbalclub. 'Dat was tijdens een clinic die oud-Donar-speler Pete Miller gaf. Later, in 2008, werd hij coach bij Aris. Daarmee was er voor mij persoonlijk een prachtige cirkel rond', herinnert Schurer zich.
De bestuurder kan zich geen Nederlands basketballandschap voorstellen zonder Donar. 'Dat zou vooral voor de fans verschrikkelijk zijn. Topbasketbal hoort in Noord-Nederland. In Friesland èn in Groningen.'