Fremantle Highway komt vandaag naar Eemshaven

Een kind kijkt naar het karkas van de Fremantle Highway in de verte
Een kind kijkt naar het karkas van de Fremantle Highway in de verte © Anton Kappers/vifogra/dpa/ANP
Als alles volgens planning verloopt, komt het uitgebrande autovrachtschip Fremantle Highway vandaag aan in de Eemshaven. Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat besloten, meldt Rijkswaterstaat (RWS).
Op dit moment ligt het schip 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland en het vertrek is donderdagochtend voorzien.
Volgens RWS is de Groningse haven de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten om het schip te bergen. 'Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.'

Mogelijk hinder voor overige scheepvaart

De situatie aan boord is stabiel, aldus RWS. Het grootste deel van het schip is geïnspecteerd en er zouden geen aanwijzingen zijn dat er nog brand is. Experts aan boord zullen tijdens de sleepreis het schip constant monitoren. De Fremantle wordt begeleid door de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat.
Het schip kan niet meer op eigen kracht varen en moet daarom versleept worden. Wanneer het schip vertrekt en aankomt is 'sterk afhankelijk van weer, stroming en getij'. Uit het havensysteem van Groningen Seaports blijkt dat de Fremantle Highway naar verwachting om 13.00 uur de haven wordt binnengesleept. Het schip komt te liggen aan de kade in de Julianahaven.
Wat de komst van de Fremantle Highway betekent voor het reguliere scheepvaartverkeer, moet blijken. De kans bestaat bijvoorbeeld dat de tankschepen die vloeibaar aardgas bij de lng-terminal van Gasunie in de haven afleveren, vertraging oplopen. Dat geldt ook voor de vaartijden van de veerboot tussen de Eemshaven en Borkum.

Autowrakken

Voor zover bekend is het vuur uit, maar de temperatuur in het schip is waarschijnlijk nog zo hoog dat de kans op een nieuwe brand aanwezig is. Sowieso is het verwijderen van de ruim 3700 uitgebrande auto's uit een schip een uitdaging.
De brand op de Fremantle Highway brak uit in de nacht van 25 op 26 juli. Het schip bevond zich op dat moment dertig kilometer ten noorden van Ameland. 22 van de 23 opvarenden konden ternauwernood worden gered. Eén van hen kwam om het leven, zes anderen raakten zwaargewond.

Defecte accu

De Fremantle Highway is speciaal bedoeld voor transport van auto's. Toen de brand uitbrak, was het schip met 3783 auto's onderweg van Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Een deel van de lading bestond uit elektrische auto's. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een defect aan de accu van een van die auto's.
In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat het schip naar verwachting donderdag om 11.00 uur aan zou komen. Dat is nu naar verwachting om 13.00 uur.