Donar overweegt gang naar de rechter om doorstart af te dwingen: 'We gaan door tot het bittere eind'

Jakob Klompien
Jakob Klompien © RTV Noord
De nieuw opgerichte Donar Groningen BV overweegt naar de rechter te stappen om de licentie van het failliete Donar te bemachtigen. Dat zegt Jakob Klompien, woordvoerder van de BV.
De licentiecommissie van de BNXT maakte donderdag bekend de licentie van het failliete Donar over te willen dragen aan de nieuw opgerichte BV, maar volgens de overnamepartij is de voorwaarde hiervoor 'onuitvoerbaar'.
De licentiecommissie wil dat de nieuwe BV eerst een crediteurenakkoord sluit met de schuldeisers. Dat moet bovendien binnen drie weken geregeld zijn. Maar juist omdat dat akkoord eerder mislukte, werd afgelopen maandag het faillissement aangevraagd.

Arbitragezaak in Brussel

Klompien, die de gang van zaken als 'te belachelijk voor woorden' bestempelde, gaat later vandaag om tafel met de licentiecommissie, maar als dat overleg geen concreet resultaat oplevert, dreigt de gang naar Brussel. Daar zit het BAS (Belgische Arbitragehof voor de Sport, red.) dat oordeelt over geschillen in de sportwereld. Het besluit om daar een zaak aan te spannen moet binnen drie dagen zijn genomen.
Het moet nu gebeuren
Jakob Klompien - woordvoerder Donar Groningen BV

'De fiscus wil niet, het UWV wil niet'

'Het moet nu gebeuren', benadrukt Klompien, die vrijdagochtend op Radio Noord nogmaals zijn onbegrip uit over de uitspraak van de licentiecommissie. 'Ze geven aan dat er geen fair play is geweest. Donar heeft te veel uitgegeven waardoor het altijd beter was dan het zou moeten zijn. Daar ga ik voor een deel in mee, maar de straf die je krijgt behelst alsnog het sluiten van een crediteurenakkoord met mensen die dat helemaal niet willen. De fiscus wil dat niet, en het UWV wil dat niet.'
Een Donar-speler in duel
Een Donar-speler in duel © ANP
Volgens Klompien staat, ondanks de onzekere toekomst, het 'nieuwe Donar' al grotendeels in de steigers. Daarin zijn alle bestuursleden, in tegenstelling tot eerder, betaalde krachten. Verder is er een raad van commissarissen en lijken de trainer en technisch directeur bereid om mee te verhuizen, mits Donar actief blijft op het hoogste competitieniveau.

'Gaan door tot het bittere einde'

Met die gedachte in zijn achterhoofd zal Klompien de strijdbijl niet begraven. 'Dat gebeurt pas als mijn tag voor toegang tot Martinplaza is geblokkeerd. We gaan door tot het bittere eind. Maar na het weekend moet er een besluit komen, want voor het aantrekken van Amerikanen heb je minimaal twee maanden de tijd nodig.' Donar begint de BNXT League op 23 september met een thuiswedstrijd tegen Heroes Den Bosch.
Mocht de overname mislukken, dan blijft nog één mogelijkheid tot een doorstart over, vertelde curator Sander Vos. 'We kunnen ook nog een nieuwe licentie aanvragen. Dan gaat het niet meer over een overdracht. Daar liggen nog wel wat hobbels, maar daar zouden we dan een ontheffing voor kunnen aanvragen.'