Brand natriumfabriek Farmsum: een overzicht van de gebeurtenissen

FARMSUM - De nieuwsredactie van RTVNoord heeft alle gebeurtenissen rondom de brand in Farmsum op een tijdlijn geplaatst. Hier kunt u het gehele verloop van de brand nog eens nalezen.
De brand in natriumfabriek Rohm and Haas in Farmsum was maandagochtend rond 7:00 onder controle. De rookontwikkeling was toen al sterk verminderd en het afzetgebied was inmiddels grotendeels vrijgegeven. Er brandde nog een hoeveelheid natrium, maar dat heeft de brandweer gecontroleerd laten uitbranden.
De brand ontstond zondag rond 02:00 uur bij het overladen van een lading natrium. Dat vatte vlam toen een deel op de grond belandde. In totaal was er 200-300 kg. natrium aanwezig, maar het grootste gedeelte heeft geen vlam gevat. Wel hebben er rond deze tijd zich een aantal explosies voorgedaan.
Bij de brand kwam veel rook vrij. Daardoor werd een groot gedeelte rondom het bedrijf afgezet en riep de brandweer op om ramen en deuren gesloten te houden. De rook kon namelijk giftige stoffen bevatten.
Vanwege de brand zetten de autoriteiten in de wijde omgeving de wegen af. Rond kwart voor zes was de brand onder controle en werden de wegen rond Dow-dochter Rohm and Haas weer vrijgegeven. Mensen die in de buurt wonen kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden, omdat de brand in eerste instantie grote rookwolken veroorzaakte. Iets na half zeven werd deze waarschuwing ingetrokken.
Niemand raakte bij de brand gewond. De drie medewerkers die bij het overladen van het natrium betrokken waren, wisten zichzelf in veiligheid te brengen. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.
Hieronder vindt u een tijdlijn van alle gebeurtenissen:

Update (03:11 uur)

Vanwege de gevaarlijke situatie heeft de brandweer zich teruggetrokken van het terrein, aldus een woordvoerder. Waarschijnlijk ontstond de brand doordat er iets fout ging bij het overladen, vertelde de zegsman. Er zijn volgens de brandweer geen mensen meer op het terrein aan de Valgenweg aanwezig. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Hoe de brandweer het vuur gaat blussen, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Update (03:20 uur)

De brandweer adviseert om ramen en deuren gesloten te houden. Rondom de brand is een groot gedeelte afgezet.

Update (04:15 uur)

De brandweer bevestigt dat het gaat om brand waarbij natrium betrokken is. Dit laat zich slecht blussen met water. Bij de brand komt veel rook vrij. Deze rook kan bijtende stoffen bevatten. Daarom wordt geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden.

Update (04:30 uur)

Het gebouw aan de Valgenweg is van een dochterbedrijf van Dow Chemical, Rohm and Haas BV. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gebouw ongeveer 10 bij 30 meter en ligt er ongeveer driehonderd kilo natrium binnen. Die stof is zeer licht ontvlambaar en reageert met water. De brandweer verricht op enige afstand van de brandhaard metingen, aldus de zegsman.

Update (05:33uur)

De brand is grotendeels uit en is onder controle. De rookontwikkeling is sterk verminderd. Bij de brand was ook een hoeveelheid olie in brand gevlogen. Dit is met poeder geblust. De natrium laat de brandweer gecontroleerd uitbranden. De brandweer hoopt zo snel mogelijk de afzettingen weg te halen.

Update: (05:44)

De brand is meester. De rookontwikkeling is sterk verminderd en het afzetgebied is kleiner gemaakt. Er brandt nog een hoeveelheid natrium, maar deze laat men gecontroleerd uitbranden. Bij de brand is ook een hoeveelheid olie in brand gevlogen, deze is met schuim geblust.

Update (05:55)

Het hele gebied is grotendeels vrijgegeven.

Update (06:10)

QBuzz laat weten dat er door de brand geen bussen rijden door Termunten en Termunterzijl. Het gaat om lijn 43. Hoewel het gebied weer vrij is gegeven heeft QBuzz van de politie het advies gekregen nog niet door de dorpen te rijden.

Update (06:34)

De oproep om ramen en deuren gesloten te houden naar aanleiding van de grote brand in een natriumfabriek in Farmsum wordt ingetrokken. De hulpdiensten waarschuwen wel dat bij een verdachte geur ramen en deuren weer gesloten moeten worden en contact opgenomen moet worden met de hulpinstanties.

Update (07:22)

De bussen in Termunten en Termunterzijl zijn weer vrijgegeven en rijden weer. Het gaat om lijn 43.