Instellingen

Grote belangstelling voor rechtszaak rond orka Morgan

© Archief
© niels van elk

AMSTERDAM - Orka Morgan blijft nog minstens twee weken in het Dolfinarium in Harderwijk. Onder grote belangstelling boog de rechtbank in Amsterdam zich maandag over de op handen zijnde verhuizing van het dier.

Het Dolfinarium probeerde maandag bij de rechtbank in Amsterdam de verhuizing van de Morgan naar het Loro Parque op Tenerife te versnellen, maar moet nu tot 21 november wachten op de uitspraak van de rechter.

Tientallen dierenactivisten en orka-experts hopen alsnog te bereiken dat de vrouwtjesorka, die vorig jaar boven Lauwersoog verzwakt uit de zee werd gevist, wordt vrijgelaten. In de rechtbank werden vandaag foto's vertoond die zijn gemaakt in het Loro Parque op Tenerife, waarheen de Orka vanuit het Dolfinarium zou moeten verhuizen.

Te zien zou zijn hoe de agressieve orka's elkaar daar hebben toegetakeld met bijtwonden. De foto's tonen ook dat de orka's in het park zijn besmet met het herpesvirus rond de geslachtsdelen. De orka-deskundigen concluderen dat het dierenpark totaal ongeschikt is voor
Morgan.

De Orka Coalitie verwijt het Dolfinarium er een commercieel belang op na te houden door de in juni vorig jaar aangespoelde orka te ruilen voor dolfijnen. Het Dolfinarium gaf daarentegen aan dat het heel normaal is dat dierenparken elkaar helpen.