Instellingen

Verzet tegen verkoop Enexis-aandelen houdt stand

GRONINGEN - Provinciale Staten van Groningen blijven zich verzetten tegen de eventuele aankoop van Enexis-aandelen van de stad Groningen. Dat bleek woensdagavond tijdens een ingelaste commissievergadering van de Staten.

Financiële armslag


De huidige opstelling van Provinciale Staten kan gevolgen hebben voor de uitvoering van grote projecten in de stad. De Gemeente Groningen had tot voor kort een aandelenpakket van Enexis in de boeken staan ter waarde van 1 miljoen euro. Inmiddels staat datzelfde pakket op de balans voor 35 miljoen. Maar een meerderheid van Provinciale Staten plaatst daar vraagtekens bij. De afspraak over de eventuele overname van de aandelen werd een aantal weken geleden gemaakt om het stadsbestuur meer financiële armslag te geven.

'Provincie is geen pinautomaat'

VVD Fractievoorzitter Pauline Geerdink zei in een reactie dat de stad 'keuzes moet maken en beter kan bezuinigen op de grote projecten in plaats van rekening te houden met de eventuele verkoop van de aandelen. Fractievoorzitter Ton van Kesteren van de PVV zei dat de provincie 'geen pinautomaat is waar de stad zijn geld kan uithalen' en Kees Swagerman van de SP vergeleek de gemaakte afspraak tussen stad en Provincie met 'Griekse toestanden'.

Moorlag

Gedeputeerde Moorlag reageerde verbaasd op de felheid van de kritiek, maar geeft nog niet op. Hij wees de Staten op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van stad en provincie als het gaat om de uitvoering van projecten als de Regiotram en Meerstad. Binnenkort komt Moorlag met een notitie waarin alle voors en tegens van de eventuele aandelenverkoop worden opgesomd. De gedeputeerde hoopt hiermee de Staten alsnog te overtuigen van de nut en noodzaak van de eventuele aankoop van de aandelen.