OVV: verkennend onderzoek naar hulpverlening brand vrachtschip

De rokende Fremantle Highway
De rokende Fremantle Highway © Rijkswaterstaat
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een 'verkennend onderzoek' doen naar de hulpverlening rond de brand aan boord van het vrachtschip Fremantle Highway, dat sinds donderdag in de Eemshaven ligt. Dit staat los van het Panamese onderzoek naar de brand, waar de OVV aan meewerkt.
Het nieuwe onderzoek van de OVV richt zich 'in ieder geval' op de manier waarop de hulpverlening na de brand op gang kwam en zich ontwikkelde, is te lezen in een bericht op de website van de Onderzoeksraad.

Eventueel vervolgonderzoek

Chris van Dam, voorzitter van de OVV, legt uit dat de raad in een verkennend onderzoek dezelfde bevoegdheden heeft als wanneer een definitief onderzoek wordt gedaan. 'Als de resultaten uit dit verkennend onderzoek daar aanleiding toe geven besluiten we eventueel om het onderzoek door te zetten.'
In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brak brand uit op het schip met aan boord duizenden auto's. Een bemanningslid overleed, anderen raakten gewond. Inmiddels zijn alle opvarenden ontslagen uit het ziekenhuis.

Kamervragen

Er zijn ook al Kamervragen gesteld over het handelen bij de reddingsoperatie van de Fremantle Highway. De vragen zijn gesteld door Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), mede namens acht andere Kamerleden, aan demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie).
De Kamerleden vragen om een reactie op het artikel van NRC, waarin wordt gesteld dat de redding met helikopters te laat op gang kwam. Daarnaast wordt er verzocht om een feitenrelaas over de inzet van hulpdiensten vanaf het moment van de noodoproep en over de verdeling van bevoegdheden tijdens de reddingsoperatie. Ook willen ze weten of de Fremantle Highway waarschuwingen heeft gekregen over het varen langs de zuidelijke vaarroute.
Uit een Kamerbrief blijkt dat containerschepen die over de vaarroutes boven de Waddeneilanden gaan vanaf 1 juni zo’n waarschuwing zouden moeten krijgen. De Fremantle Highway wordt niet aangemerkt als containerschip, maar de Kamerleden willen weten waarom schepen van zo’n formaat en met zulk risico niet altijd een dergelijke waarschuwing krijgen.

Inspectie schip

Eerder maandag werd bekend bergingsbedrijven deze week beginnen met de inspectie van de Fremantle Highway. Het vrachtschip is afgelopen weekend toegankelijk gemaakt voor onder anderen de bergers van maritiem dienstverlener Boskalis, dochterbedrijf SMIT Salvage en bergingspartner Multraship.