Stapel levert doctorstitel in

AMSTERDAM - Diederik Stapel heeft woensdag vrijwillig zijn doctorstitel ingeleverd bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Volgens een woordvoerder is er geen druk uitgeoefend op de hoogleraar die in opspraak is geraakt omdat hij onderzoeksgegevens heeft vervalst. De UvA zegt zijn besluit te respecteren.
De onderzoekscommissie-Levelt constateerde kort geleden dat de psycholoog op grote schaal en in ernstige mate fraude had gepleegd door onderzoeksgegevens zelf te verzinnen. Dit terwijl de man internationaal hoog stond aangeschreven in wetenschappelijke kringen.
Toen de fraude uitkwam, was Stapel verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Amsterdam. Het getuigschrift dat hij toen kreeg, heeft hij teruggestuurd naar de UvA. Stapel werkte daar van 1993 tot 1999. Daarna vertrok hij naar de Rijksuniversiteit Groningen, en vervolgens naar Tilburg.
De commissie-Levelt gaf in de eindrapportage aan dat de UvA moest proberen de doctorsgraad terug te vorderen. Stapel heeft het zover niet laten komen.