Pbl in Ter Apel maakt nog niet het verschil: 'We zitten nog steeds in de opstartfase'

Politie, Marechaussee en burgemeester Velema in Ter Apel
Politie, Marechaussee en burgemeester Velema in Ter Apel © ANP
Ruim een maand geleden opende de speciale pbl-locatie (procesbeschikbaarheidslocatie) in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Is nu dan ook de overlast door veiligelanders afgenomen? Nee, dat merken de inwoners nog niet.
Het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid laten weten dat er achter de schermen nog veel werk moet worden verzet. Zij vinden het daarom te vroeg om uitspraken te kunnen doen over het effect. Het dorpsbestuur had er intussen duidelijk meer van verwacht.
Of het verschil groot is sinds de opening van de pbl? 'We merken een licht verschil', aldus dorpsvoorzitter Wim Katoen van Nieuw-Weerdinge, net over de provinciegrens bij Ter Apel. Volgens hem zorgen een groep voornamelijk veiligelanders voor problemen in het dorp. 'Ze lijken het centrum te mijden en zich meer op te houden in de randen van het dorp', zegt hij tegen RTV Drenthe.
Hoe zat het ook alweer?
De dorpen Ter Apel en het aangrenzende Nieuw-Weerdinge gaan al voor langere tijd gebukt onder diefstallen, opstootjes, intimidaties en vandalisme in het dorp. De voornaamste overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep, in de meeste gevallen Algerijnen, Marokkanen en Tunesiërs.
Vanuit de gemeenten Emmen en Westerwolde werd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen op ingrijpende maatregelen. Een deel van het huidige azc wordt omgebouwd tot een speciale opvanglocatie: een pbl (procesbeschikbaarheidslocatie). Hier komen de asielzoekers wiens aanvraag als kansarm wordt gezien. Het idee is om deze groep zo snel mogelijk door het aanmeldproces te loodsen.

Nog steeds in de opstartfase

Het COA laat weten dat de inrichting van de pbl zich nog steeds in de opstartfase bevindt. 'Het is nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken en naar buiten te brengen', aldus woordvoerder Jacqueline Engbers. Hoeveel mensen er uiteindelijk terechtkunnen, is ook nog onderwerp van onderzoek. Volgens Engbers moet er nog een dagprogramma opgetuigd worden voor de pbl.
Door deze vorm van dagbesteding zouden de desbetreffende asielzoekers geen gelegenheid meer krijgen om het azc te verlaten. De personele bezetting vormt vooralsnog ook een probleem. Wat er met de mensen is gebeurd die tot nu toe in de pbl zijn geplaatst, kan ze niet zeggen. 'Maar eind september verwachten we met cijfers naar buiten te kunnen.'
Spandoek in Ter Apel opgehangen door de burgerwacht
Spandoek in Ter Apel opgehangen door de burgerwacht © RTV Noord

Van nul naar 100

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is het ook nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over het effect van de pbl. 'Er zijn nu tien plekken, maar dat wordt nog verder uitgebouwd', aldus woordvoerder Mijke Bol. 'Ik begrijp dat het er uiteindelijk vijftig tot honderd moeten worden.'
Volgens Bol is het vanaf het begin duidelijk gemaakt dat er gestaag gewerkt wordt aan de uitbouw. Ze wijst er ook op dat het hier gaat om een pilot: nergens in Nederland bestaat er nog zo'n dergelijke voorziening. 'Ter Apel is in dat geval de eerste. Ik ben het er mee eens dat het moet gaan groeien. Maar je kunt niet meteen van nul naar honderd.'
Het is de bedoeling dat op meerdere locaties in Nederland een pbl wordt geopend. Momenteel voert het ministerie hierover gesprekken met de gemeenten Almere en Cranendonck.