Gebruik de vakantie voor een zelfonderzoekje

Sandra Sanders
Sandra Sanders © RTV Noord
De vakantie is hét moment om even stil te staan en te overdenken wat je wilt met je leven en je werk. Stel jezelf dan een paar belangrijke vragen, zegt werkcoach Sandra Sanders.
Stel, je werkt in een hulpverlenend beroep als zelfstandige of in loondienst. Je bent gewend, en zo ben je ook opgeleid, om klaar te staan voor wie bij jou aanklopt. Maar je werk-privébalans is al geruime tijd verstoord. Je gezin lijdt eronder, je komt niet meer toe aan sporten en hobby's, en afspraken met vrienden worden steeds zeldzamer. Want ‘s avonds moeten de losse eindjes van de dag worden afgewerkt.
De spanning neemt toe. Je mist vrije tijd voor jezelf en tijd voor je gezin, tijd om even niet met werk bezig te zijn. Die had je ooit wel en die wil je terug.

Niet goed in je vel

Als je niet goed in je vel zit, als je voelt dat er ergens in je werk of leven iets wringt, als je periodes van onplezierige spanning ervaart, dan kun je jezelf een paar vragen stellen.
Zoals: wat speelt er in mijn leven en op mijn werk? Wat mis ik privé of op mijn werk? Wat heb ik nodig om meer vrijheid en energie te ervaren? En ten slotte: wat betekent dit allemaal voor mijn gedrag en keuzes?
Het zijn doorgaans geen vragen waarvan je de antwoorden zo even uit de mouw schudt. Je stelt ze, je staat erbij stil, je laat ze inweken, slaapt er wat nachten over, pakt ze weer op en je praat er met anderen over. Door onderzoekend te werk te gaan kom je terecht bij de waarden, behoeftes, drijfveren die nú belangrijk in je leven zijn.

Afscheid nemen

Als je dan vooruit kijkt en bepaalt welk pad je wilt bewandelen, kijk dan eens kritisch naar alles wat je tot dan toe in je leven hebt verzameld aan contacten, aan kennis en aan overtuigingen. Eigenlijk alles wat jou gevormd heeft.
Vraag je af of dat wat je doet voor jou nog betekenisvol is
Sandra Sanders
Van wat, van welke gedragingen en van wie zou je dan afscheid willen nemen? Hoe moeilijk dat ook is. En wat wil je wel bewaren? Wat past bij je huidige levensfase en bij de mens die je wilt zijn?
Vraag je af of dat wat je doet voor jou nog betekenisvol is. En hoe zou je dan je leven meer betekenisvol willen maken? Iedere levensfase brengt hier zijn eigen antwoorden. De vragen zijn misschien wat abstract. Maar je kunt ze eenvoudig concreet maken.

Op zoek naar de kern

Wat is er is dus voor nodig om jou als mens, medewerker of baas weer de essentie van leven en werk te laten voelen? Wat laat je achter, wat neem je mee de toekomst in?
Wat je zou kunnen achterlaten is de gewoonte om altijd ja te zeggen als iemand een beroep op je doet. Ook kun je de neiging achterlaten om de gaten te vullen die anderen laten vallen. Wat je kunt meenemen is je rol als die assistent die altijd zo geweldig goed meedenkt.
Achterlaten vergt vaak moeilijke beslissingen. Stel dat je twee medewerkers in dienst hebt die eigenlijk overtollig zijn of de juiste kennis missen. Maar ze werken al zo lang bij je. Je kent ze goed en je hebt ze nooit durven of willen ontslaan. Misschien moet nu je beslissen om in plaats van hen één nieuwe innovatieve medewerker aan te trekken en om nieuwe producten mee te ontwikkelen.
Sta kortom eens in de zoveel jaar stil bij wie je bent, wat belangrijk voor je is en wat dat betekent voor je keuzes en gedrag. Wanneer je plezier in je werk en je leven wilt houden, gun je dan af en toe de tijd om jezelf dit soort relevante vragen te stellen. Deze zomerweken zijn er het ideale moment voor.
Sandra Sanders is coach en trainer. In haar praktijk helpt ze mensen met stress- en burn-outklachten.