Cel en tbs voor asielzoeker die met slagboom op auto's sloeg in Ter Apel

De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 met een slagboom
De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 met een slagboom © Jeroen Kuiten
Een 22-jarige asielzoeker uit Algerije is voor poging tot zware mishandeling, bedreiging en het vernielen van een slagboom en auto’s in Ter Apel veroordeeld tot een jaar cel. Daarnaast is de man tbs met dwangverpleging opgelegd.
Hij raakte op 9 november in de ochtend na een gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) overstuur. Hij voelde zich te hardhandig uit het aanmeldcentrum gezet. Daarbij ging een ketting stuk. Woedend gooide de man stenen naar auto’s en het IND-kantoor.

Schrik van hun leven

Daarna brak de man een slagboom van 2,75 meter af. Hij rende daarmee de N366 op. De automobilisten kregen de schrik van hun leven toen een man met een ontbloot bovenlijf en zwaaiend met een slagboom op hen af kwam rennen.
Meerdere wagens kregen een klap van de slagboom en raakten beschadigd. Dit gedrag was volgens de rechter zeer gevaarlijk, waarbij de man ook zichzelf in gevaar heeft gebracht. De inzittenden van de auto's waarop werd geslagen, moeten zeer angstige momenten hebben beleefd, zei de rechter.

Verstandelijke beperking en stoornis

De Algerijn heeft een verstandelijke beperking en een psychische stoornis, die door drugsgebruik wordt verergerd. De daden kunnen hem daarom in verminderde mate worden aangerekend. De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Door de beperkte informatie en de oppervlakkige gesprekken is er weinig bekend over zijn persoonlijkheid.
De kans op herhaling is groot zonder een klinische behandeling. Alleen een maatregel met gedwongen verpleging is toereikend genoeg, oordeelde de rechter. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.