Rob van Dam ontvangt oeuvreprijs

AMSTERDAM - Rob van Dam is zaterdag in Amsterdam onderscheiden met de Radio Day 2011 Award.
Van Dam kreeg de prestigieuze prijs voor zijn gehele oeuvre, maar werd vooral geroemd om zijn periode op zendschip Mi Amigo. Onder de naam Marc Jacobs was Rob jarenlang bij de zeezender te horen en zijn programma's en stem bereikten vrijwel de gehele Benelux.
Hij werkte onder pseudoniem omdat meewerken aan zeezenders destijds illegaal was. Van Dam werd vooral bekend met zijn middagprogramma Baken 16 en zijn geheel eigen stijl waarmee hij presenteerde. Hij bleef tot eind 1978, met een korte onderbreking, op het zendschip.
In 1980 begon Van Dam bij Radio Noord, waar hij diverse radioshows maakte, zoals de Ethermarkt, Goeiemorgen en Plaat op verzoek. Hij stapte in 1989 over naar RTL-Véronique, waar hij, samen met Jan de Hoop, het gezicht was van RTL Ontbijtnieuws.
Rob keerde in 1998 terug naar RTV Noord. Op de radio was hij bijvoorbeeld te horen in Sixties op zondag. Tegenwoordig zoekt Rob in Dam Op naar het dorpsgevoel in de provincie. In Noord Clips XL liet hij clips zien van Gronings muziektalent.