Monumentale boom mag nog niet gekapt worden voor verbouwing Vrijdag

Het huidige gebouw van Vrijdag aan de Sint Jansstraat in de Stad
Het huidige gebouw van Vrijdag aan de Sint Jansstraat in de Stad © Martijn Klungel/RTV Noord
Een monumentale boom in de binnenplaats van kunstcentrum Vrijdag, die gekapt moet worden vanwege de verbouwing, mag voorlopig niet verdwijnen. Dat heeft de rechter beslist.
Stichting Bomenridders Groningen maakte bezwaar tegen de kap. Volgens de rechter heeft dat bezwaar 'een redelijke kans van slagen'. Kap van de boom is daarom verboden totdat er goed is gekeken naar de kwestie.

60 jaar oude Japanse notenboom

De bezwaarmakers zeggen dat de gemeente onvoldoende motiveert waarom de zestig jaar oude Japanse Notenboom aan de Sint Jansstraat in Stad moet wijken voor de verbouwing van Vrijdag. Ook vinden ze dat er dingen zijn misgegaan in de besluitvorming.
De gemeente bestrijdt beide argumenten. Zij stellen dat alles correct is verlopen en dat er wel degelijk een motivatie is gegeven: verbouwing van het pand is anders niet mogelijk. De gemeenteraad heeft bovendien in december 2020 al besloten dat het pand van Vrijdag aan verbouwing toe is.

Verbouwing van 50 miljoen

Het plan is om het pand grondig aan te pakken: een deel van het gebouw wordt verbouwd en een ander deel gesloopt. Ook zal er nieuwbouw plaatsvinden. Totale kosten: 50 miljoen euro. De gemeenteraad ging recent akkoord met een verhoging van 12,7 miljoen euro.
De rechter gaat mee in het argument van de bezwaarmakers en noemt de motivering voor het verlenen van een kapvergunning 'gebrekkig'. Aangezien er nog een bezwaarprocedure loopt, zet de rechter de kap 'on hold' tot twee weken na het besluit op het bezwaar. De verwachting is dat er rond de herfst meer duidelijkheid komt.