FC Groningen begint seizoen in Keuken Kampioen Divisie met klinkende zege op Jong Ajax

Marco Rente kopt de 1-0 binnen voor FC Groningen
Marco Rente kopt de 1-0 binnen voor FC Groningen © Orange Pictures
FC Groningen is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie begonnen met klinkende zege. In de Euroborg werd Jong Ajax met 4-1 verslagen. De doelpunten van de FC werden gemaakt door Marco Rente, Romano Postema, Tomas Suslov en Johan Hove.
FC Groningen begon de seizoenopening met de debutanten Marco Rente, Marvin Peersman en Kevin van Veen. Ook Fofin Turay stond aan de aftrap. De linkeraanvaller uit de opleiding van FC Groningen maakte indruk in de voorbereiding en mocht zodoende beginnen van trainer Dick Lukkien tegen Jong Ajax.
Ook voor Leandro Bacuna was het een bijzonder duel. Na ruim tien jaar maakte hij zijn rentree bij FC Groningen en dat deed hij als aanvoerder.

Marco Rente eerste doelpuntenmaker

In de zevende minuut was FC Groningen voor het eerst gevaarlijk. Romano Postema kreeg de ruimte, maar Jong Ajax-keeper Charlie Setford was goed uit zijn doel gekomen. De doelman kreeg de bal echter niet onder controle, Tomas Suslov zag zijn kans schoon, maar Setford wist alsnog een doelpunt te voorkomen.
Achttien minuten na de mogelijkheid van Suslov kon Liam van Gelderen FC Groningen op voorsprong zetten, maar ook deze keer stond Setford een treffer van FC Groningen in de weg. Het was Marco Rente die zich wel de eerste doelpuntenmaker van het seizoen 2023-2024 van FC Groningen mag noemen. Uit een hoekschop van Laros Duarte kopte hij de bal in de 25e minuut hard achter Setford.

Na de 2-0 wedstrijd stilgelegd

Na de pauze begon FC Groningen met Johan Hove in plaats van Laros Duarte. Hove leek de afgelopen weken te worden getransfereerd, maar van een transfer is het nog niet gekomen en dus bracht Lukkien hem in de ploeg. Ajax zette aan het begin van de tweede helft voorzichtig aan, tot grote kansen leidde dat niet voor de Amsterdammers.
In de 52e minuut kreeg FC Groningen er wel drie op rij. Postema, Suslov en Turay zagen hun inzetten echter gekeerd worden door Setford. Vooral de kans van Turay was een grote. Setford moest zich helemaal strekken om de bal tot hoekschop te verwerken.
Uit die hoekschop kopte Peersman de bal op de lat. De bal bleef hangen en werd uiteindelijk door Postema over de lijn gewerkt. Het doelpunt werd uitbundig gevierd met de supporters en dat ging gepaard met een paar bekertjes bier die op het veld werden gegooid. Voor scheidsrechter Martijn Vos was dat reden om de wedstrijd tien minuten stil te leggen.

Fraaie staaltjes van Turay

FC Groningen moest na de hervatting even op gang komen, al liet Turay in die periode wel af en toe fraaie staaltjes voetbal zien. De beslissing van het duel viel in de 71e minuut. Suslov zette een aanval op vanaf de rechterkant, de bal bleef even hangen waarna deze opnieuw voor de voeten van Suslov terecht kwam. De middenvelder bedacht zich niet en schoot de bal achter de als versteend staande Setford.
Met Blokzijl en Irandust als vervangers van Van Gelderen en Postema liet FC Groningen na de 3-0 de teugels wat vieren. Het leverde in de 83e minuut een treffer van Jong Ajax op. FC Groningen-doelman Michael Verrips had even eerder een goal van Christian Rasmussen weten te voorkomen, maar moest alsnog capituleren voor diezelfde Rasmussen.

Slotstuk voor Hove

Het slotstuk was in de blessuretijd voor Johan Hove. De Noor bepaalde met zijn schot, dat via de binnenkant van de rechterpaal in het doel verdween, de eindstand op 4-1. FC Groningen speelt op maandag 21 augustus de volgende wedstrijd. Dan gaat de ploeg van Lukkien op bezoek bij Jong FC Utrecht.