Webwinkel in auto-onderdelen Winparts vertrekt uit Winneweer

Winparts gaat Winneweer verlaten
Winparts gaat Winneweer verlaten © Eigen beeld
Auto-onderdelen bestellen via internet, veel mensen doen het. Winparts, de grootste Nederlandse webwinkel in auto-onderdelen, staat in Winneweer. Maar niet lang meer, volgend jaar vertrekt het bedrijf naar Ede, waar een groot distributiecentrum zit. Met de verhuizing zijn enkele tientallen banen gemoeid in de provincie.
Het vertrek heeft in de kern een positieve reden. In de laatste vijf jaar is Winparts in omvang verdubbeld en dus ziet het bedrijf zich genoodzaakt Winneweer te verlaten. ‘We barsten uit onze voegen’, verklaart directeur Cor Baltus van Alliance Automotive, het moederbedrijf van Winparts, het aangekondigde vertrek.
In het magazijn in Winneweer liggen ruim 250.000 auto-onderdelen. Dat is veel, maar desondanks is er niet voldoende ruimte. ‘De locatie is langs alle kanten te klein en ingeklemd in het dorp. De grote vrachtwagens die PostNL stuurt bijvoorbeeld, die kunnen we niet kwijt. En uitbreiden in de dorpskern is geen optie.’

Kantoor in Stad gaat uitbreiden

Winparts gaat niet helemaal weg uit het Noorden, haast Baltus zich te zeggen. ‘De stad Groningen blijft het centrum van expertise en de kantoororganisatie gaat fors uitbreiden. Onder meer de klantenservice wordt daarom uitgebreid met 150 extra plaatsen.'

Vervangend werk

Hoe zijn de reacties in Winneweer en omgeving op de verhuizing naar Ede? 'Over het algemeen is men teleurgesteld en dat begrijp ik. Maar we geven medewerkers een aantal opties, waaronder vervangend werk in de regio en meeverhuizen richting Ede. Een aantal mensen is blij dat we in de regio vervangend werk kunnen bieden. De keus is uiteindelijk aan mensen zelf', aldus Baltus.
Hoeveel arbeidsplaatsen er exact verloren gaan, is onduidelijk. Er wordt een sociaal plan gemaakt, dat naar verwachting in september klaar is. Behalve het distributiecentrum in Winneweer huurt het bedrijf nog een kantoorruimte aan de Friesestraatweg in Groningen. Die banen blijven voorlopig behouden.

Uitbreiden naar andere landen

De omzet van Winparts bedraagt meer dan dertig miljoen euro. Winparts gaat ook uitbreiden naar landen als Duitsland, Frankrijk, Polen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.