Oproep aan advocaten: 'Help Groningse gedupeerden met gratis rechtsbijstand'

Een huis in Opwierde wordt gesloopt
Een huis in Opwierde wordt gesloopt © RTV Noord
De Raad voor de Rechtsbijstand roept advocaten en mediators op om Groningse gaswinningsgedupeerden kosteloos bij te staan. Binnenkort start een subsidieregeling waar advocaten en mediators gebruik van kunnen maken, maar daarvoor moet wel animo zijn. Met een oproep hoopt de Raad voor de Rechtsbijstand dat voor elkaar te krijgen.
Het is dus niet zo dat advocaten en mediators zelf niets verdienen aan het helpen van Groningers. Zij krijgen wel betaald via de subsidieregeling, maar hun hulp kost de gedupeerde geen cent.
De spanningen tussen woningeigenaren en de instanties zijn volgens de Raad voor de Rechtsbijstand de afgelopen jaren 'in hoge mate opgelopen' en gejuridiceerd. 'We roepen nadrukkelijk ook advocaten en mediators buiten de noordelijke provincies op zich te melden voor de bijstand aan eigenaren.'

Zienswijze of beroep

De regeling is speciaal bedoeld voor eigenaren van een pand in het gaswinningsgebied die te kampen hebben met schade als gevolg van de winning of te maken hebben met de versterkingsoperatie. Een advocaat inschakelen kan bijvoorbeeld bij het indienen van een zienswijze op een schaderapport van het Instituut Mijnbouwschade Groningen of bij het versterkingstraject.
'In deze regeling gelden voor de eigenaren geen inkomens- en vermogenseisen en er is geen eigen bijdrage verschuldigd, schrijft de Raad voor de Rechtsbijstand op haar website. 'Zowel de bijstand van een advocaat, mediator en bouwkundig/financieel adviseur is daarmee kosteloos voor alle getroffen eigenaren.'

Moet ingeschreven staan

Niet iedere advocaat of mediator kan overigens aan de regeling meedoen. In overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten en de Mediatorsfederatie Nederland zijn voorwaarden afgesproken.
Zo moet een advocaat minimaal twee jaar staan ingeschreven bij de Orde van Advocaten op het gebied van bestuursrecht of omgevingsrecht. Mediators moeten minimaal drie jaar staan ingeschreven bij de Mediatorsfederatie.
.