Instellingen

Waddenorka Morgan blijft in gevangenschap

© Archief

AMSTERDAM - Orka Morgan mag verhuizen van Dolfinarium Harderwijk naar het Loro Parque op Tenerife. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Dierenactivisten verenigd in de Orka Coalitie, willen dat Morgan wordt teruggezet in de vrije natuur voor de kust van Noorwegen. Daar zouden haar verwanten rondzwemmen. De Orka Coalitie had de zaak aangespannen. De sterk verzwakte Morgan werd vorig jaar gevangen in de Waddenzee bij Lauwersoog.

Het Dolfinarium is volgens een woordvoerder ,,ontzettend blij'' dat Morgan nu op korte termijn temidden van soortgenoten zal gaan wonen. Volgens het Dolfinarium kan Morgan die nu 17 maanden in Harderwijk heeft gewoond, zichzelf niet meer in vrijheid redden. Ze kan wel communiceren en spelen met andere orka's. Het Loro Parque is volgens het Dolfinarium het modernste orkapark ter wereld.

De Orka Coalitie spreekt van 'een slechte en droevige dag voor Morgan'. Omdat de actiegroep ervan overtuigd is dat het Dolfinarium geld verdient aan de verhuizing van de orka, stelt zij dat de handel in beschermde dieren kennelijk is toegestaan' De coalitie denkt nog na over een hoger
beroep. De Orka Coalitie overweegt door te gaan met de zaak om een principe-uitspraak te krijgen wat er in het vervolg gebeuren moet met aangespoelde orka's.

Wanneer Morgan precies gaat verhuizen, is nog niet bekend. Om het 1200 kilo zware dier te vervoeren is een ingewikkelde logistieke operatie nodig. Morgan gaat per vliegtuig naar Tenerife.