Column: Vrogger

Geert Jan Darwinkel
Geert Jan Darwinkel © RTV Noord
Was vrogger alles beter? Nee, zeker niet. Het was anders. Dat wel. Heel anders. En ja, sommige dingen waren zeker beter. In ieder geval leuker.
Ach, vrogger... Ik hoor mezelf nog wel ‘ns besmuikt lachen als ik een van m’n opa’s hoorde zeggen dat-ie naar Sport in Beeld ging kijken, om te zien wat GVAV gedaan had. ‘Je bedoelt zeker Studio Sport’, zei ik dan, ‘en die club heet al jáááren FC Groningen hoor.’ Opa haalde dan de schouders op. Hij bleef het ook tot aan z’n dood hebben over de KVP in plaats van het CDA.
Erik Hulsegge heeft vakantie. Zijn plek op de zondagmorgen wordt de komende weken ingenomen door medewerkers van RTV Noord. Vandaag is het de beurt aan Geert Jan Darwinkel.
Tegenwoordig ben ik zelf vaak de sjaak. Hoongelach is mijn deel als ik vraag of de PTT, nee KPN, nee, kom, hoe heten ze, TPG, al is geweest met m’n pakketje. ‘Post NL, ouwe!’ Oh ja, is ook zo. Post NL. Toch floept er ook af en toe nog wel ‘ns een Raider uit terwijl ik Twix bedoel. En ik zeg dan weliswaar geen Hilversum 3 tegen 3FM, maar Radio 3 schijnt minstens net zo fout te zijn. Al kijk ik ook nog altijd braaf naar Nederland 1, 2 en 3.
Nog zo één: onze eigen regionale krant. Hoelang heten zij nou al niet Dagblad van het Noorden? Maar tot op de dag van vandaag begin ik vaak met Nieuwsblad van het…eh, Dagblad, als ik de krant benoem.
À propos Nieuwsblad van het Noorden. Onlangs kreeg ik een exemplaar van begin jaren tachtig onder ogen. M’n oog viel daarbij meteen op de wekelijkse UIT-pagina. Daarop prijkten tientallen advertenties van Groningse en Drentse disco’s, dancings en feestzalen, die ik toentertijd minimaal eens, maar in de meeste gevallen vaker mocht bezoeken.
De nostalgie droop van die vergeelde UIT-pagina af. Want: slechts een enkele uitgaansgelegenheid bestaat nog steeds, terwijl verreweg de meeste door de tand des tijds, de veranderende regelgeving of door andere interesses bij de jeugd het loodje jammerlijk hebben moeten leggen.
Eens kijken, wat was er een handjevol decennia geleden in ‘t Noorden op een zaterdagavond zoal te doen?
Dancing Nijdam in Eelde ontvangt de Rowdies, lees ik. Bij De Kruisweg in Marum treden The New Shuffles op. Geen idee wat het inhoudt, maar De Postwagen in Tolbert heeft een heus Pa en Ma Bal. Wie Ellen and the Moodmakers aan het werk wil zien, moet naar Café Doorenbosch in Warffum. Mike Berry en de Out-Laws - wat een tribute aan Buddy Holly schijnt te zijn - staan in Dancing Mast in Eext. Terwijl Huize Maas aan de Vismarkt deze zaterdag een heuse drive-in disco organiseert. Ook in Stad: Trio Hommy in Club Exclusive in de Poelestraat.
Voor ordinaire disco kun je deze zaterdagavond terecht in Parkzicht in Veendam. Net als in Zaal Balk in Zuidhorn, Boonstra in Peize, Brandsen in Stedum, en in de Skopjes in Harkstede, Beilen en Emmen trouwens. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, nietwaar? Gewoon 'n beetie dansen en zoepen.
In bar-dancing De Doedelzak in Tolbert staan de Crisito’s. In mijn eigen Vriezerbrug in Tynaarlo draait Eelco, ‘de bekendste dj van het Noorden’ (nooit van gehoord). In De Gouden Leeuw in Zuidlaren treedt Black Lake zowel zaterdag als zondag op, terwijl niemand minder dan Veronica-jock Erik de Zwart komt draaien in De Oude Snik in De Punt. Keuzes, keuzes, want de White Corner in Norg heeft Veronica’s Pats Boem Show weten te strikken. Ook dat wil je natuurlijk niet missen.
En dan hebben we de échte kleppers nog niet eens gehad. BZN geeft namelijk acte de présence in Takens in Balkbrug, terwijl Pruim in Zevenhuizen iedereen weer ‘ns de loef afsteekt met de Dolly Dots. En dan heb ik het nog niet eens over de Boogie Bar in Barger-Oosterveld, Parkzicht in Assen, Night Fever in Winschoten, het Hof van Rolde, Lord Nelson in Meppel, Bar Looks in Roden en Temptation in Appingedam. Daar is het ieder weekend zo hutje mutje afgeladen vol, dat de uitbaters hun advertentiegeld wijselijk in de zak houden.
Wat een vermaak, vertier en actie voor de (plattelands)jeugd van dik veertig jaar geleden. Kom daar tegenwoordig ‘ns om. In een zuipkeet kunnen ze terecht of, als het jaargetijde meezit, op een festival. Nee, dat was vrogger toch echt beter geregeld. Of in ieder geval leuker.
Geert Jan Darwinkel