Instellingen

Rodenaar veroordeeld voor sigarettensmokkel

© truthnoize / sxc stock exchange

RODEN - Een 51-jarige man uit Roden is veroordeeld tot een celstraf van een jaar in verband met een omvangrijke sigarettensmokkel.

De Drent is volgens de rechters de initiatiefnemer van de smokkel, die in januari 2009 plaatsvond. De sigaretten waren vervalsingen en kwamen uit China. De sigaretten waren vervalsingen van onder meer Marlboro en kwamen uit China. In totaal trof de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst 25 miljoen sigaretten aan in vier vrachtwagens in Friesland en Drenthe. Vier medeverdachten kregen taakstraffen.

De Rodenaar huurde het transportbedrijf van een medeverdachte in. Die verdachte is vrijgesproken omdat hij volgens de rechtbank alleen de vrachtwagens en twee chauffeurs, zijn zoons, beschikbaar stelde. De zoons, een derde chauffeur en een man die de route verkende zijn wel schuldig.

Het OM eiste hogere straffen, maar de rechtbank vindt dat slechts de smokkel met drie van de vier vrachtwagens kan worden bewezen. De sigaretten in de vierde vrachtwagen, die deel uitmaken van de in totaal 25 miljoen peuken, zijn wel in beslag genomen.