Binnenvaartschip vaart bij Stroobos tegen brug over Prinses Margrietkanaal (update)

De brug bij Stroobos is voorlopig gestremd
De brug bij Stroobos is voorlopig gestremd © RTV Noord\Martin Drent
Bij Stroobos op de grens met de provincie Friesland is in de nacht van woensdag op donderdag een schip tegen de brug over het Prinses Margrietkanaal gevaren. Dat gebeurde tegen 03.00 uur. Niemand raakte hierbij gewond. De brug heeft volgens Rijkswaterstaat behoorlijke schade opgelopen.
'Dit is een draaibrug en bij de aanvaring was de brug vergrendeld. Door de klap heeft het vergrendelwerk schade opgelopen. Verder is er een onderdeel van de brug af en er is betonschade geconstateerd. Maar we zijn nog druk bezig om de exacte schade op te nemen', vertelt Lieuwe Klabbers van Rijkswaterstaat.
Bekijk hier beelden van na de aanvaring:
Een binnenvaartschip met raapzaadolie vaart tegen brug bij Stroobos

Schepen kunnen brug weer passeren

Donderdag even na 8.00 uur is de brug open gezet, zodat schepen hun weg kunnen vervolgen. Het verkeer kan voorlopig nog niet over de brug.

Verkeerde inschatting

Klabbers verwacht dat het enkele dagen duurt voordat het vergrendelwerk is hersteld, maar hoe lang de stremming duurt durft hij niets te zeggen. 'Dat ligt er aan of er nog meer schade aan het licht komt. En of de betonschade snel hersteld kan worden.' Hij vermoedt dat de stuurman een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Het binnenvaartschip heeft raapzaadolie aan boord en ligt diep in het water. Het schip komt uit de richting van Groningen en is andere bruggen zonder problemen gepasseerd.
De schade aan het schip dat tegen de brug bij Stroobos aanvoer
De schade aan het schip dat tegen de brug bij Stroobos aanvoer © Martin Drent/RTV Noord
Na de aanvaring werd nog even gevreesd dat er bemanningsleden in het water waren beland. De brandweer zocht daarom met duikers enige tijd in het kanaal, maar al snel bleek dat er niemand overboord was geslagen bij de aanvaring. De stuurhut van het schip is vernield, maar door de aanvaring zijn er geen lekkages ontstaan en is de olie niet in het water beland.
De brandweer zoekt op het water naar bemanningsleden
De brandweer zoekt op het water naar bemanningsleden © ProNews Producties
Rijkswaterstaat en de politie hebben onderzoek ingesteld naar het incident. Het is al de tweede keer in acht maanden tijd dat de brug bij Stroobos wordt geramd door een binnenvaartschip. Op 20 december vorig jaar gebeurde dat ook. Toen ging het om een Duits vrachtschip.
'Zonder brugwachter lijkt het vaker mis te gaan'
Omwonenden hoorden de knal woensdagnacht. 'Het was een schurend geluid van staal op beton. Dat horen we wel vaker hier, dan komt het van de scheepswerf', zegt een vrouw die in de buurt woont.
'Ik ben hier opgegroeid, maar d'r is de laatste tijd wel vaker wat met deze brug aan de hand. Sinds er geen brugwachter meer is, lijkt het vaker mis te gaan. Nee, ik vind het wel beangstigend. De schepen worden steeds kolossaler en deze keer was het ook nog een tanker.'
Het Prinses Margrietkanaal gaat vanaf de grens met onze provincie over in het Van Starkenborghkanaal. Samen met het Eemskanaal vormt dit de hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. Op die vaarroute komen vaker aanvaringen met bruggen voor.