Instellingen

Mogelijk droogste november sinds 1906

© Jannes Wiersema

GRONINGEN - Pas over een paar dagen valt het met 100% zekerheid te zeggen, maar zoals het er nu uitziet wordt november 2011 de droogste maand ooit sinds de eerste metingen in 1906.

Landelijk werd halverwege november gemiddeld slechts 4 mm neerslag gemeten waar 45 mm rond medio november normaal is. De laatste neerslag viel in Nederland op 1 en 2 november. Sindsdien heeft het in Nederland niet meer geregend. Oorzaak van de weinige neerslag was een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de daarmee samenhangende droge zuidoostelijke wind. Deze twee vormen een blokkade tegen depressies.

Amateur weerman Jannes Wiersema uit Roodeschool registreerde in zijn woonplaats 2,9 mm neerslag in de vorm van regen. Door de mist, die ook als neerslag wordt gezien, kwam het totaal op 26 november op 4.6 mm.

Een droogterecord voor november past goed in het beeld van het hele afgelopen jaar. Tot nu toe gedroeg vrijwel geen maand zich 'normaal'. Het afgelopen jaar lijkt - landelijk gezien- het jaar met de meeste zonuren en hoge temperaturen te worden. Tot nu toe hebben we al bijna 1750 uur de zon gezien. Normaal gesproken zijn dat er rond half november zo’n 1500. De gemiddelde dagtemperatuur in 2011 was 11,5 graden en dat is ongeveer een halve graad warmer dan normaal.