Gemeente legt zich neer bij energietoeslag-uitspraak studenten: zeker half miljoen extra kosten

Groningse studenten demonstreren tegen hun uitsluiting van energietoeslag
Groningse studenten demonstreren tegen hun uitsluiting van energietoeslag © ANP
De gemeente Groningen gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat studenten ook recht hebben op energietoeslag. Dat betekent dat zo'n 250 studenten mogelijk alsnog compensatie krijgen voor de gestegen energieprijzen. Wethouder Eelco Eikenaar houdt rekening met een extra kostenpost van een half miljoen euro, die mogelijk nog verder oploopt.
De rechtbank Noord-Nederland oordeelde maandag in drie afzonderlijke zaken dat de gemeente Groningen studenten als groep niet mag uitsluiten van de energietoeslag. De rechtbanken in Arnhem, Amsterdam en Utrecht kwamen eerder al tot dezelfde conclusie.

Wethouder wil 'niet tegenover inwoners staan'

Het college van B&W meldt donderdag de redenering van de rechtbank te volgen en niet in hoger beroep te gaan. Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eikenaar is de uitspraak duidelijk.
'Het is bovendien de vierde uitspraak die een rechtbank doet over het maken van onderscheid op basis van het feit dat inwoners student zijn. Daarmee is wat ons betreft een eind gekomen aan deze discussie. We willen hierover niet nog langer in de rechtszaal tegenover onze inwoners staan.'

Niet alle studenten alsnog compenseren

De gemeente gaat van zo'n 250 studenten die nu nog in een lopende bezwaar- of beroepsprocedure zitten bekijken of zij in aanmerking komen voor de energietoeslag. Het kan gaan om een bedrag van 600 of 2.000 euro, afhankelijk van het inkomen van de student. Eikenaar houdt rekening met een extra kostenpost van zo'n half miljoen euro.
De betrokken studenten of hun gemachtigde ontvangen binnenkort van de gemeente bericht met meer informatie.
De minister heeft ons met broddelwerk opgezadeld
Eelco Eikenaar - Wethouder gemeente Groningen
Wethouder Eikenaar zou naar eigen zeggen het liefst alle studenten alsnog in aanmerking laten komen voor energietoeslag. Maar dat is volgens hem niet mogelijk. Nog los van de hoge kosten voor de gemeente. 'Van studenten hebben we de gegevens over hun inkomen niet. Dat zou heel veel handwerk opleveren en is dus niet uitvoerbaar.'
Volgens de rechter was dit laatste argument geen reden om studenten uit te sluiten. Dat begrijpt Eikenaar. Toch is het volgens hem niet aan de gemeente om het probleem op te lossen. 'De gemeente is door het rijk gevraagd deze regeling uit te voeren, maar de minister heeft ons met broddelwerk opgezadeld. Het is dan ook aan de minister om dit te repareren.'

Maken andere studenten ook kans op toeslag?

De uitspraak zou kunnen betekenen dat studenten alsnog herziening van hun zaak bij de gemeente kunnen aanvragen. Daardoor zou de gemeente nog meer geld kwijt zijn aan studenten. Eikenaar zegt 'met alle situaties rekening te houden'.
'Er is van alles mogelijk. Deze hele regeling is een bende, met name voor de studenten die het betreft. Maar wij mogen de kolen uit het vuur halen. Daarom moet de minister het ook oplossen.'

Regeling niet langer via gemeente

De uitspraak van de rechter had betrekking op de energietoeslag voor 2022. Deze regeling is door het rijk opgetuigd en moest door gemeenten worden uitgevoerd. 'Door de wetgever zijn wij in deze situatie beland', aldus Eikenaar.
De uitbetaling van de energietoeslag voor 2023 loopt via DUO. Dat komt volgens Eikenaar mede doordat studenten rechtszaken hebben aangespannen tegen hun uitsluiting. De nieuwe regeling is overigens nog niet opengesteld, omdat het parlement zich daarover nog moet buigen.