NAM traineerde bouw Forum Groningen, gemeente zat dicht bij ‘gigantische financiële strop’

Bouwstop
In het slechtste geval hebben we wel de kosten, maar geen gebouw
Dit verhaal is mede tot stand gekomen door het Platform Authentieke Journalistiek, dat in 2019 een verzoek deed bij negen ministeries, drie provincies en vijf gemeentes om documenten openbaar te maken die te maken hebben met olie- en gasbedrijf Shell. De onderzoekers vroegen alle documenten uit de periode tussen 2005 en 2019 op.
De gemeente Groningen is - na de gemeente Assen en de provincie Drenthe - het derde bestuursorgaan dat besloot tot openbaarmaking. Alle 2.600 documenten zijn toegevoegd aan het zogeheten Shell Papers-dashboard. Je kunt deze documenten vanaf nu zelf ook bekijken. Zie je iets opvallends of heb je tips? Laat het dan weten via het dashboard.
Frustratie en zorgen
Steeds moesten dingen opnieuw berekend of gevalideerd worden

Over elk onderdeel discussie
Tijd ingezet als instrument

NAM zorgt voor doorbraak
Ik kende Kamp al langer, maar ik heb hem nog nooit zo boos gezien
‘Kamp werd ongelooflijk boos’

Geen feeststemming
De NAM laat weten dat dit een periode was waarbij er geen formele norm was voor aardbevingsbestendig bouwen. De NAM had met de kennis van dat moment ‘grote twijfels of de impact van de aardbevingen inderdaad tot de noodzakelijke versterkingen moesten leiden’ van huizen en gebouwen in de Groninger binnenstad. ‘Maar vooruitlopend op de beoordelingen en vanuit goodwill is NAM destijds akkoord gegaan met de genoemde bijdrage.’
‘We herkennen ons niet in de opmerkingen van de gemeente Groningen over een verschil tussen de juridische afdeling en de directie en van vertragingstactieken is nooit sprake geweest’, schrijft de NAM in een reactie.
Reactie ministerie van Economische Zaken
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten op korte termijn niet uitgebreid te kunnen reageren. ’Wel weten we door de parlementaire enquête dat er in het verleden veel mis is gegaan. Daar heeft het kabinet excuses voor gemaakt. Er zijn recent vijftig maatregelen aangekondigd om de problemen van Groningers op te lossen.’